‘Informatiu’ 20 de març de 2020

Després de tancar el dimecres sense cap infectat més a la província de Tarragona aquest dijous se’n van confirmar disset. Hi ha quinze positius a la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, sumant 41 en aquesta regió. D’aquests 41 n’hi ha 22 que estan hospitalitzats i sis es troben a l’UCI.

D’altra banda a la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre s’han produït dos positius, un dels quals ha mort. De tots els casos confirmats, setze, sis estan hospitalitzats i d’aquests quatre es troben a l’UCI. Així doncs a la Província s’han detectat 59 positius, dues persones han mort i 28 estan hospitalitzades.

La persona que va morir és un veí de Tortosa de 75 anys que tenia patologies prèvies i ha mort a l’Hospital Verge de la Cinta, segons ha explicat l’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, en roda de premsa. Segons Salut, en aquell centre hi ha sis persones hospitalitzades, quatre de les quals estan a l’UCI. Aquesta és la primera víctima mortal amb Covid-19 que es confirma a les Terres de l’Ebre, dimarts ja es va comunicar la primera mort a la demarcació, la d’una dona de 88 anys al Pius Hospital de Valls.

Segons dades de dimecres al vespre, perquè de moment no s’han actualitzat, el municipi més afectats és Tortosa on hi ha nou persones infectades. El segon amb més infectats és El Vendrell que trobem cinc casos. Reus estaria en el tercer lloc amb quatre ciutadans detectats, juntament amb Tarragona. Salou, Cambrils i Torredembarra en tenen tres, mentre que a l’Ampolla, Amposta, la Bisbal del Penedès,  Falset, La Pobla de Massaluca, Miami Platja, Montblanc, Roquetes, Segur de Calafell, Ulldecona i Valls s’ha detectat un infectat per localitat. 

Recordem que les proves no es fan a tots els pacients, ja que els mateixos metges han explicat que no hi ha capacitat per fer-la a tothom. A més hi ha casos asimptomàtics i per tant conèixer el nombre real de persones infectades és molt difícil.

A Tarragona, uns 400 metges, infermers i estudiants s’han ofert com a voluntaris per ajudar als centres sanitaris i hospitals de territori aquests dies. Jonay González, Ràdio Ciutat de Tarragona. 

I sense deixar Tarragona, l’Ajuntament ha habilitat el Pavelló del Serralló per acollir la gent sense sostre durant la pandèmia. Jonay Gonzàlez, Ràdio Ciutat de Tarragona.

El Servei Català de Trànsit ha aixecat les restriccions del pas de camions per l’N-340. D’aquesta manera, els vehicles pesants podran circular a partir d’ara per aquesta via en els trams entre Altafulla i Vilafranca del Penedès i també a les Terres de l’Ebre, entre Alcanar i l’Hospitalet de l’Infant.

Aquesta mesura es mantindrà fins al 28 de març, previsiblement. De tota manera, el Servei Català de Trànsit podria allargar-la fins que finalitzin les restriccions de mobilitat. D’aquesta manera, es vol facilitar i garantir l’abastiment de béns essencials a la població, centres hospitalaris i indústries i per això ha suspès temporalment aquestes prohibicions.

Centrant-nos exclusivament en el Baix Camp, el municipi d’Alforja suspèn el cobrament d’impostos i taxes municipals pel coronavirus. El consistori decreta que quan s’acabi l’estat d’alarma pugui tornar-se a realitzar el pagament de taxes però que de moment, eximeix de pagament als seus veïns.

L’organisme encarregat de la recaptació, no cobrarà cap impost ni taxa tot i haver-se iniciat l’inici del pagament. Amb aquesta mesura es pretén evitar danys i perjudicis de difícil reparació als ciutadans i ciutadans puguin realitzar el pagament amb normalitat quan finalitzi la crisi del coronavirus. Aquest acord s’ha arribat gràcies a la col·laboració conjunta amb la Diputació de Tarragona.

L’Ajuntament de Mont-roig del Camp ha engegat una iniciativa d’atenció ciutadana per tal de donar suport a la gent gran del municipi, un dels col·lectius amb més risc davant la pandèmia del coronavirus. Després d’uns dies de recerca d’informació i redactar els protocols de procediments i organització interna i externa, ja s’han començat a fer les primeres trucades a les persones més grans de 65 anys del municipi montrogenc. La iniciativa compta amb la participació de més de 12 departaments o àrees de l’Ajuntament i Nostreserveis, que no formen part dels serveis mínims essencials, un grup de joves voluntaris de Mont-roig i els Centres d’Atenció Primària del municipi.

Segons el cens municipal son prop de 2.850 persones formen part del col·lectiu de gent gran i per poder parlar amb totes elles s’han elaborat diversos grups de treball, encarregats de fer el seguiment. Cadascuna de les regidories s’encarregarà de trucar a un grup de persones grans per tal de preguntar-los com es troben, si necessiten medicaments o menjar, informar-se sobre si estan sols o acompanyats i canalitzar les seves necessitats, per tal de derivar-los al servei corresponent (Serveis Socials, departament de Salut, Creu Roja, etc.). Aquestes trucades, que es realitzaran des d’un número ocult, tindran lloc en l’horari de 10 a 14 i de 16 a 19 h.

El jurat popular ha declarat culpable d’homicidi l’acusat de matar un home a Cambrils el juny del 2018 a ganivetades. El veredicte que s’ha fet públic aquest dijous a l’Audiència de Tarragona, els nou membres del tribunal han considerat provat per unanimitat que l’assassí de matar un home de 35 anys sigui l’autor d’una ganivetada al cor. El jurat no ha apreciat cap circumstància agreujant -com abús de superioritat o traïdoria-, ni l’atenuant de drogoaddicció. Fonts jurídiques han detallat a l’ACN que el veredicte s’ha basat en l’atestat policial, en els testimonis que directament o indirecta van presenciar la discussió que van mantenir al mig del carrer, i en la declaració de l’ex cunyada, la qual va dir que l’acusat havia confessat el crim en família.

Arran del veredicte de culpabilitat, la fiscalia ha modificat la seva petició que inicialment es tractava de 20 anys de presó per un delicte d’assassinat amb traïdoria-, a 13 anys i mig per homicidi. Per la seva banda, l’acusació particular ha demanat la pena màxima de 15 anys de presó per aquest mateix delicte. Les acusacions també han sol·licitat prohibicions de comunicació i aproximació als familiars de la víctima, i el pagament d’indemnitzacions. La defensa -que ha insistit en la innocència de l’acusat-, ha fixat la petició en el mínim de 10 anys de presó.

Quatre reusenques que es troben de viatge a Cuba no saben si tornaran a casa arran del coronavirus. Són tres infermeres i una graduada social, veïnes de Reus, que han denunciat la seva situació a la xarxa. 

Són a Cuba, preocupades per la situació que es viu a casa nostra arran la propagació del coronavirus i es troben «desprotegides» per l’ambaixada. «Truquem constantment a les autoritats i no ens donen cap informació, ens diuen que de Cuba de moment se’n pot sortir i que no es fan responsables res», assenyala al clip una d’elles.

PUBLICITAT