‘Informatiu’ 16 d’abril de 2020

Es confirmen 46 positius més a la demarcació de Tarragona per COVID-19, a més s’han lamentat 19 morts més. Així doncs a hores d’ara ja hi ha 1.584 positius acumulats al territori.

A la Regió Sanitària del Camp de Tarragona és on s’han detectat els 46 positius, pujant el nombre d’acumulats a 1.418. D’aquests 238 estan ingressats i 50 es troben a l’UCI. En aquesta Regió s’han produït 18 morts, i ja en són 161 d’acumulades.

Així doncs aquest dimecres no s’ha detectat cap positiu a la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, però sí que s’ha lamentat una mort. A hores d’ara tenen 160 casos de coronavirus acumulats. D’aquests 25 estan hospitalitzats i vuit es troben a l’UCI. Amb la persona morta d’avui ja en són 12 d’acumulades.

Expliquem ara que la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV ha fet un estudi que analitza com afecta la pandèmia des del punt de vista econòmic. En aquest estudi han observat que les Terres de l’Ebre, però també les de Ponent, patirien menys la crisi econòmica derivada del coronavirus. Això es deu principalment al pes que té la indústria agroalimentària i el sector primari en aquests territoris. 

Juan Antonio Duro, director de la Càtedra, ha assegurat que els indrets que es veuran més afectats són aquells on el turisme i els serveis tenen més presència. Per tant amb això les comarques que més patiran la crisi econòmica seran l’Aran, la Cerdanya, i el Baix Penedès. 

La Presidenta de la Diputació de Tarragona i vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, ha destacat que donen suport a les administracions en tot allò que poden en aquesta crisi de la COVID-19. Llauradó ha volgut remarcar que és important la coordinació de les administracions en benefici de la ciutadania, i que no es dupliquin esforços en un mateix tema. Llauradó creu que s’han de pensar ja mesures per reactivar-ho tot. 

Llauradó ha reconegut que han de donar més suport als petits municipis perquè “tenen menys recursos”. I de cara el futur ha assegurat que serà dur, però que tots els “agents tenen una gran responsabilitat”. Finalment ha recordat que la crisi del 2007 va ensenyar que l’austeritat extrema i les retallades no serveixen per ensortir-se’n bé.

Ens centrem ara exclusivament al Baix Camp perquè l’Ajuntament de Reus ha enegegat un nou espai virtual que recull iniciatives ciutadanes que veïns i veïnes engeguen a títol particular. Un projecte amb vocació de continuïtat. Ens ho explica en David Fernàndez des de LANOVA Ràdio de Reus.

Sense marxar de Reus, expliquem que l’Hospital Sant Joan de Reus en col·laboració amb la Creu Roja ha iniciat una campanya per repartir la medicació als malalts que es troben confinats. El servei consisteix a dur els medicaments de la farmàcia de l’hospital a les cases de persones de risc a causa del coronavirus, que no disposen d’una xarxa familiar que els hi faciliti aquesta atenció. 

De moment, s’han atès una vuitantena d’usuaris, el 60% dels quals són de Reus i la resta de comarques veïnes com el Priorat. Gran part són pacients a qui se’ls hi ha donat l’alta hospitalària, però no l’alta mèdica, la majoria d’ells amb malalties cròniques que segueixen tractaments que només presta la farmàcia del centre hospitalari. Es tracta d’un servei que està augmentant la demanda conforme avancen els dies. 

I ara marxem cap a Mont-roig del Camp on l’Ajuntament celebra avui mateix, a les 12 h, de fet ha començat fa poc més de mitja hora, una sessió plenària extraordinària i urgent, que s’efectuarà, per primera vegada, de forma telemàtica. El Ple es pot seguir en directe a través del Canal Youtube de l’Ajuntament i compta amb la participació dels regidors i regidores connectats en línia des dels seus domicilis.

L’objectiu és poder avançar en aquells termes que són estratègics pel funcionament del municipi i no aturar les decisions durant el temps que pugui estar vigent l’estat d’alarma o les restriccions de mobilitat i contacte social a causa de l’emergència sanitària provocada per la Covid-19. El primer punt de l’ordre del dia ha estat, precisament, aprovar la celebració i adopció dels acords del Ple a distància, per via telemàtica, durant la vigència de l’estat d’alarma. 

L’Ajuntament de Riudoms s’adhereix al paquet de mesures preventives de l’Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya per combatre la crisi socioeconòmica que s’augura davant el coronavirus.Aquest paquet, presentat en forma de decàleg, vol plantejar algunes accions per part les administracions públiques amb l’objectiu de reforçar el sistema sanitari, abordar la crisi social i les necessitats de les persones més vulnerables, a més d’intentar impulsar l’economia després de la pandèmia. El document  recull 55 propostes de consens del municipalisme català adreçades al conjunt d’administracions i que es distribueixen en els àmbits sanitaris, socials i econòmics.

En aquests tres àmbits es treballaran perquè en l’àmbit es tinguin plenes garanties del confinament estricte i efectiu a més de dotar de més eines, recursos i equips humans de les àrees de salut. En l’àmbit social per tenir un pla de contingencia social perquè les persones més vulnerables tinguin assegurades les necessitats bàsiques i en l’economia diverses flexibilizacions en la regla de despesa de despesa per suspendre impostos, taxes, atributs a més de la preservació del teixit productiu.

PUBLICITAT