‘Informatiu’ 13 de març de 2020

Comencem parlant del tema que malauradament es actualitat a dia d’avui, la crisi que està afectan al país per culpa del coronavirus. Ahir, pocs minuts després del migdia el Govern de la Generalitat decidia que a partir d’avui mateix es tanquen totes les escoles, instituts i universitats de Catalunya per un mínim de 15 dies. Així ho va anunciar el president Quim Torra, juntament amb la consellera de Salut, Alba Vergés, i el d’Interior, Miquel Buch.

Aquesta decisió s’emmarca en l’activació de la fase d’emergència 1 del pla PROCICAT. Es tracta d’una decisió totalment inèdita que deixarà a casa un milió 600.000 alumnes i gairebé 80.000 docents de llars d’infants, escoles i instituts.  A les universitats afectarà uns 200.000 estudiants i uns 20.000 professors.

El director dels Serveis Territorials d’Educació al Camp de Tarragona, Jean-Marc Sagarra, assegura que a partir de demà els centres estaran completament tancats i que la prioritat és contenir el coronavirus. Quim Torra per la seva part, ha demanat la “màxima col·laboració a la ciutadania”. 

I ara anem a enfocar de quina manera està afectant aquesta crisi als municipis del Baix Camp, per exemple, a Reus l’Ajuntament ha anunciat noves mesures per intentar combatre el coronavirus. 

Entre aquestes mesures hi ha tancar les instal·lacions esportives municipals, així com els equipaments turístics Gaudí Centre, el campanar o l’Estació Enològica. També es tanca de manera provisional el Mercat d’Antiquaris i Brocanters de dissabte al passeig Prim.

Pel que fa a les oficines d’atenció a la ciutadania, l’ajuntament reusenc ha decidit reforçar l’atenció telefònica a través del 010, les oficines que quedin obertes únicament atendran una persona per taula, es reprogramen les cites prèvies ja concertades i s’habilita el registre general d’entrada per a totes les oficines d’atenció. A banda s’ha habilitat el web https://www.reus.cat/coronavirus per resoldre possibles dubtes.

L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha decidit també prendre mesures extraordinàries per evitar l’expansió del coronavirus i protegir la ciutadania. Aquestes mesures s’estan aplicant des d’ahir dijous 12 de març fins al 27 de març.

S’ha arribat fins a aquestes mesures durant la reunió que han mantingut aquest matí els membres del Centre de Coordinació Operativa Municipal (CECOPAL), un cop activat el pla d’emergència municipal per malalties transmissibles de potencial alt risc. Consisteixen en el tancament dels equipaments municipals. En concret, de les llars d’infants, l’Escola de Música, l’Escola d’Adults, les biblioteques, el Teatre-Auditori, la Casa de Cultura Blanca d’Anjou, el Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer, els Casals de Joves, les instal·lacions esportives, els Casals d’avis i el centre de dia de Vandellòs. 

D’altra banda, la residència per a la gent gran de Vandellòs i el centre de dia de l’Hospitalet de l’Infant, en canvi, romandran oberts, perquè l’Ajuntament considera que les persones usuàries d’aquests serveis estaran millor ateses en aquestes dependències, on els professionals sanitaris estan seguint els protocols que garanteixen la seva seguretat i extremant les precaucions.

La Selva del Camp també ha suspés les activitats escolars, de formació i la majoria d’actes socials pel coronavirus

Malgrat la notable complexitat de la situació, des de l’Ajuntament es recorda que totes aquestes mesures són de caràcter preventiu i es demana a tots els convilatans i convilatanes que actuïn seguint les recomanacions de les autoritats sanitàries i evitant caure en situacions d’alarmisme. Ens amplia la informació Antonio Mellado des de Ràdio La Selva.

I no són aquests només els municipis que s’estan veien afectats. Avui per exemple, estava preparada una xerrada informativa per a famílies a Botarell, i que s’ha acabat suspenent per risc de l’assistència de les famílies i la propagació del virus. Pel que fa a consistoris, L’Ajuntament de Mont-roig del Camp també suspèn totes les activitats previstes, entre elles les Festes de Sant Josep de Miami Platja i la Gala de l’Esport que s’havien de celebrar del 19 al 22 de març. 

La resta d’activitats previstes, demoment, es mantenen tal com estaven previstes, encara que en les pròximes hores podrien afegir-se nous ajornaments o suspensions. Les persones que han comprat entrades anticipades o tiquets per algunes activitats de pagament que han quedat anul·lades podran demanar que es tornin els diners dipositats. 

Riudoms per la seva banda també suspèn des del 12 al 26 de març diversos cursos de formació i xerrades previstes per aquells dies en què inclouen cursos de restauració, aules d’extensió universitària i cicles de tallers d’alimentació d’adults a més de les diverses activitats escolars programades com al teatre auditori casal riudomenc.

L’Ajuntament de les Borges del Camp també ha clausurat per prevenció el local de l’associació de gent gran pel coronavirus. El consistori borgenc han anul·lat també el ball que s’anava a celebrar a la Sala Polivalent de Les Borges del Camp per l’alerta pel covid-19. Aquesta situació dependrà de l’evolució de l’epidèmia i que des d’aquest mateix 12 de març fins a un periode indefinit, s’han ajornat les propostes culturals que s’anaven a realitzar a aquest municipi del Baix Camp.

I Riudecanyes ha decidit ajornar també la popular festa local ‘El Tastaverd’, que estava prevista per principis d’abril i si tot va bé al final es celebrarà el 13 de juny. 

I deixant ara el tema coronavirus, ens centrem en un succes que va passar ahir al Port de Cambrils quan poc abans de les set i mitja del matí va aparèixer un cadàver surant a l’aigua. 

El cos es trobava a un centenar de metres de la bocana del port, darrere de la Confraria de Pescadors. Tras rebre l’avís, una embarcació dels Mossos d’Esquadra i una embarcació del Salvament Marítim s’han desplaçat al lloc dels fets que finalment, s’ha acabat a portar al port. A hores d’ara encara es desconeix que va passar exactament. 

Parlem ara de que les donacions de sang i plasma a la Selva del Camp estan amb tendència a la baixa.

La darrera donació al Casal d’avis ha registrat només 39 donacions, 8 de les quals també han estat de plasma. Una davallada, afirmen des del Banc de Sang i Teixits de l’Hospital Joan XXIII, motivada en aquesta jornada per la por a la propagació del coronavirus. Antonio Mellado, des de Ràdio La Selva.

PUBLICITAT