Reus millora la recollida selectiva

La ciutat de Reus millora any a any els índex de recollida selectiva, i aquest 2020 ja porta un increment d’1,42 punts respecte l’any passat; i una millora de 3,18 punts respecte 2018. Amb les dades dels primers quatre mesos de l’any, la recollida selectiva representa un 23,46% del total de recollida de residus del carrer (deixalleries a banda). L’any 2019, la ciutat va tancar l’índex amb un 22,04%, i el 2018 ho va fer amb un 20,28 %. L’objectiu municipal, tal i com esta definit en el plec de clàusules per a la licitació del contracte de recollida de residus i neteja viària és d’un increment anual de la recollida selectiva del 2%.

Per fraccions, l’evolució de la recollida durant els quatre primers mesos de 2020 en comparació amb el 2019 és la següent:

Rebuig: -1,26%
Paper i cartró: +7,18%
Envasos: +26,23%
Matèria orgànica: +6,25%
Vidre: +15,96%
Per assolir l’objectiu d’increment de selectiva proposat, l’Ajuntament ja ha posat en marxa diverses iniciatives:

Educadors i inspectors ambientals: Abans de decretar-se l’estat d’alarma, l’Ajuntament va iniciar una campanya cívica amb inspectors i educadors ambientals per informar a la ciutadania com s’ha de fer la recollida selectiva i com s’han de dipositar les deixalles als contenidors. La campanya va ser truncada per l’inici de l’emergència sanitària. Tanmateix, els educadors ambientals van informar una mitjans setmanal de 600 persones; mentre que els inspectors van realitzar 2.841 inspeccions i van detectar 83 incidències (2,9%). Denúncies presentades pels inspectors i tramitades per la Guàrdia Urbana.
Campanya de sensibilització. En el marc de l’estratègia de sensibilització de la ciutadania per contribuir a millorar els nivells de recollida selectiva, la regidoria de Recursos Humans i Medi Ambient porta a terme aquesta setmana una campanya pedagògica a les xarxes socials per recordar quin tipus de deixalles s’han de dipositar a cada un dels contenidors. La campanya estarà activa durant tota la setmana, coincidint en què el diumenge 17 de maig és el Dia Mundial del Reciclatge.
Projecte europeu


L’Ajuntament de Reus ha presentat a la Unió Europea el “Projecte pilot per a la implementació d’un sistema de gestió de residus integral, basat en tecnologies innovadores en el municipi de Reus”. El projecte té un pressupost de 2.282.075,46 euros; i l’Ajuntament en demana el cofinançament a Europa del 50%, a través del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.

El projecte preveu l’adopció d’un sistema d’identificació d’usuaris dels contenidors i la possible instal·lació d’illes de contenidors emergents en el nucli antic de la ciutat. Els dos sistemes estan previstos en el plec de clàusules de la licitació del nou contracte de recollida de residus i neteja viària; i es consideren prioritaris en la gestió del servei, donat els bons resultats que han donat en matèria de recollida selectiva en aquelles ciutats on s’han implantat.

El sistema d’identificació d’usuaris dels contenidors permet a l’administració fer un control individualitzat de l’ús que la ciutadania fa dels contenidors de rebuig i d’orgànica; alhora que permet establir mecanismes de bonificació o penalització.

La instal·lació d’illes de contenidors emergents al nucli antic de la ciutat, ha de permetre fer arribar les illes de contenidors de totes les fraccions (selectiva i rebuig) en aquells indrets de la ciutat que per la configuració del seu espai urbà no és possible instal·lar-hi les bateries de contenidors. El nou sistema funciona com a deixalleries mòbils de petit format, que permet deixar-lo en determinades hores i recollir-los.

PUBLICITAT