#BaixCampInfo: Res a celebrar, dia 12 octubre

Perquè en aquesta data, l’any 1492, es va iniciar la colonització d’Amèrica Llatina, amb la brutal explotació dels pobles indígenes i el genocidi de gran part d’ells. Per reemplaçar-los, es va iniciar un intens comerç d’esclaus africans que va comportar la pèrdua de milions de vides més. Les cicatrius d’aquella època perduren fins avui dia, amb un alt grau de pobresa i desigualtat social als països del sud.

Els comerços catalans podran obrir aquest 12 d’octubre. A diferència de l’any passat, enguany el dia de la Hispanitat és un dels vuit festius que marca la Generalitat perquè els establiments que vulguin puguin aixecar la persiana.
Els preus de l’IPC al setembre a Tarragona es van mantenir estables en relació amb l’agost i van deixar una inflació anual del 2,6%, la mateixa taxa que la registrada a l’agost, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’increment de la inflació s’explica bàsicament per l’evolució a l’alça de la factura elèctrica davant la baixada de preus de l’electricitat que es va registrar al setembre passat. Mentre que l’electricitat escalfa la inflació, el comportament a la baixa dels preus de les fruites i verdures fresques ha ajudat a contenir l’IPC. A Catalunya, els preus van pujar una dècima al setembre i van situar la taxa d’inflació anual en el 2,3%, una dècima més que la registrada a l’agost.

 

El jutjat d’instrucció número 3 de Reus ha obert diligències per la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de l’Aleixar. Després de detectar irregularitats en la gestió, la Cooperativa va denunciar els fets als Mossos d’Esquadra a començaments d’octubre. Ara, el jutjat investiga l’existència d’un possible delicte d’estafa, segons fonts judicials. El cas es manté sota secret d’actuacions. Les presumptes irregularitats han suposat una manca de liquidat gairebé total a la secció de crèdit que ha afectat unes 200 famílies. El forat podria oscil·lar entre un i tres milions d’euros. La Cooperativa s’ha personat en el cas com a part perjudicada.

PUBLICITAT