L’Església de Sant Jaume Apòstol de Riudoms, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional

El Govern de la Generalitat de Catalunya ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Nacional, en la categoria de Monument Històric, l’església de Sant Jaume Apòstol de Riudoms, i la delimitació del seu entorn de protecció.

Després d’uns anys de gestions per part de l’Ajuntament de Riudoms i de la Parròquia per sol·licitar aquesta declaració, el juny del 2018 la Direcció General del Patrimoni Cultural ja va aprovar l’entrada de l’Església en el Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional i en el Registre General de Béns d’Interès Cultural. Finalment, s’ha aprovat l’últim pas de la seva catalogació per part del Govern.

Segons l’acord, “l’església de Sant Jaume Apòstol de Riudoms és un exemple singular d’arquitectura religiosa entre el període de transició del gòtic tardà al renaixement català. Les seves dimensions, li confereixen una representativitat en el context del patrimoni cultural de Catalunya que la fan mereixedora de ser protegida legalment i declarar-la Bé Cultural d’Interès Nacional”.

L’any 1588 es va posar la primera pedra de l’Església de Sant Jaume i es va consagrar el 1617, tot i que el campanar no es va finalitzar fins l’any 1877. L’obra va anar a càrrec de l’arquitecte Pere Blai i també dels constructors de l’església d’Ulldemolins, amb la qual té una gran similitud.

PUBLICITAT