Es troben restes dels darrers lleopards de les Muntanyes de Prades

Es troben ossos d’un dels darrers lleopards que van habitar a les Muntanyes de Prades amb una antiguitat aproximada de 24.000 anys. La descoberta que l’ha dut a terme un equip de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, ho ha fet en una campanya d’excavacions a la cova del Cudó de Mont-ral, a l’Alt Camp.

Primer pla del radi i l'húmer de lleopard, restaurats, en les mans d'un investigador de l'IPHES. Imatge publicada el 10 de desembre del 2020. (Horitzontal)

Segons l’IPHES es tracta d’un dels últims lleopards que van habitar a les muntanyes de Prades quan es va produir l’extinció dels ossos de les cavernes i els carnívors que habitaren en la península ibèrica. En concret, s’ha trobat un húmer i un radi en un perfecte estat de conservació, cosa que formula la hipòtesi de l’IPHES de trobar-hi més restes de l’esquelet.

Des de l’IPHES es treballa a la Cova del Cudó des del 2016 en el projecte de recerca d’evolució paleoambiental i poblament prehistòric a les conques dels rius Francolí, Gaià, Siurana i rieres del Camp de Tarragona.

Aquest espai conserva restes de les ocupacions d’humans homo sapiens més antigues del sud de Catalunya. Des de l’IPHES remarquen que aquestes restes de lleopard es deuen a un refugi i que no mostren cap mostra de mort violenta ni d’haver estat esquarterat pels humans, sinó d’una mort natural mentre es trobava en el seu refugi.

PUBLICITAT