Els pobles del Baix Camp es bolquen amb ERC

Les Eleccions Generals han deixat un panorama clar. Històric per ERC que guanya per primer cop a la província de Tarragona a les eleccions al Congrés dels Diputats . Així mateix ha passat al Baix Camp (Almoster, Botarell, Les Borges, Montbrió, Prades, Riudecanyes, Riudoms, Vinyols i els Arcs) on només a Mont-roig no ha quedat primer (sent-ho el PSC). D’aquesta manera Jordi Salvador tornarà al Congrés dels Diputats, però aquest cop acompanyat de Norma Pujol. En total han aconseguit un 27,19% dels vots. Escoltem la valoració de Jordi Salvador:

L’elevada participació ha estat un factor clau en aquests resultats. En aquets municipis la participació a augmentat, almenys, 10 punts, superant tots el 70% i amb gran participació a Almoster (84,52%), Riudecanyes (82.89%) i les Borges (81,60%) superant els tres el 80% de participació possible.

L’altra lectura és la del vot útil. JxCat ha perdut en vots i percentatge, ja que els nous vots de l’independentisme han donat costat a la proposta d’ERC.

L’altre gran guanyador ha estat el PSC (21,43%) que ha pujat el percentatge de vot de forma destacada a tots aquests municipis. Subratllem el cas de Montbrió del Camp on ha passat del 6% el 2016 al 12% en les eleccions d’ahir o Vinyols i els Arcs on ha sumat 100 vots més que fa quatre anys.  La victòria, però, se la va endur a  Mont-roig, amb més de 1.100 vots, un 21,5%, superant el 16% dels anteriors comicis. Joan Ruíz torna al Congrés dels Diputats, així ha valorat aquests resultats:

 

Un vot útil que ha castigat En Comú Podem, un dels dos partits que ha empitjorat més els resultats. El liles havien estat els guanyadors el 2016 i ara han quedat relegats en posicions de força molt allunyades del primer lloc. Les caigudes més destacades les trobem a Botarell, on ha passat del 21,70% al 10,7% de vot; a Montbrió, del 19% al 10% i Mont-roig, on de guanyador amb 810 vots i 19% s’ha col·locat 5è amb 600 vots, un 11%.

L’altre gran perdedor de la nit ha estat el Partit Popular que no ha aconseguit representació a Tarragona. Hi ha una doble lectura d’aquest fracàs i és l’aparició de VOX i presència cada cop més estable de C’s i el gir cap a un discurs clar de dreta que abandona el centre amb un discurs clarament anti-catalanista. Tant és així que els populars han passat del 19% al 5.6% a Mont-roig; del 10% de vots al 3,4% a Botarell; del 12,5% al 3% a Montbrió i del 12% al també 3%  a Riudoms.

Tot i que VOX ha augmentat el vot i es situa per sobre del PP a la majoria d’aquests municipis, el partit d’extrema esquerra no tindrà representació a la demarcació tarragonina. Ciutadans també augmenta el nombre de vots a la provincia de Tarragona. Així doncs Sergio del Campo tornarà a ser Diputat, i ha aconseguit 12,53% dels vots.

Així doncs, els municipis del Baix Camp es mobilitzen més que mai i es tenyeixen de groc. Donen pas a la recuperació socialista i castiguen a en Comú Podem i al Partit Popular.

PUBLICITAT