Un estudi de la URV demostra que els microplàstics poden deformar membranes cel·lulars

Una investigació de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona ha demostrat que els microplàstics tenen una afectació directa a les membranes cel·lulars i al seu funcionament. L’estudi, liderat pel físic Vladimir Baulin i amb el suport de l’investigador de la Universitat de Saarland (Alemanya) Jean-Baptiste Fleurly, ha confirmat que les partícules de plàstic desestabilitzen la bicapa lipídica, la barrera que protegeix la cèl·lula.

Pla americà de l'investigador de la URV Vladimir Baulin ha participat en la recerca sobre l'efecte dels microplàstics en la salut de les persones. Fotografia cedida per la URV (Horitzontal).

Segons els investigadors, els microplàstics estiren les membranes dels glòbuls vermells i en redueixen l’estabilitat mecànica. Es tracta d’una deformació que pot afectar el bon funcionament.

L’estudi s’ha basat en un model teòric i pràctic i ha estat publicat recentment a la revista científica PNAS.

Tot i que els investigadors assenyalen que els microplàstics no tenen conseqüències negatives immediates en organismes vius després d’ingerir-los, sí que reconeixen que els microplàstics poden oxidar o estressar les cèl·lules a través de processos biològics.

PUBLICITAT