Stop Mare Mortum aixeca una frontera simbòlica a Tarragona per reclamar la llibertat de moviment de les persones

Stop Mare Mortum ha aixecat una frontera simbòlica aquest diumenge a la rambla de Tarragona per impedir el pas dels vianants amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades. En l’acció, els activistes han reclamat la llibertat de moviment de les persones migrades i han denunciat la vulneració dels drets humans.

Pla obert d’activistes actuant en la performance de la protesta de Stop Mare Mortum a Tarragona en el Dia Mundial de les Persones Refugiades. Imatge de 20 de juny del 2021 (Horitzontal).

També han exigit que es tanquin els Centres d’Internament d’Estrangers (CIE) i que es derogui l’actual Llei d’Estrangeria. “Demanem vies segures i legals per les persones i que la Unió Europea deixi de fer aquest genocidi, cada any moren milers de persones al mar mediterrani”, ha denunciat Laura Aguadé, membre de l’entitat. Les protestes s’han repetit arreu del país, en municipis com Reus, Cubelles, Girona, Ripollet o Balaguer.

En la protesta, els activistes han col·locat una tanca de filferro de punta a punta de la rambla tarragonina per barrar el pas als vianants. La reixa ha estat custodiada pels actors de la companyia Tornavís Teatre que han participat en l’acció. D’aquesta manera, el col·lectiu ha escenificat el drama de les persones refugiades que topen amb les fronteres dels països. Durant l’acte també s’han llegit fragments del llibre ‘Cap altre amic a les muntanyes’ i hi ha hagut una actuació musical.

“Volem dir prou a què les persones vinguin indignament”, ha dit Aguadé. Així mateix, l’activista ha denunciat que la situació de les persones refugiades ha empitjorat amb la pandèmia. “Sigui quina sigui la raó per la qual surten dels seus països tenen tot el dret a venir; la covid ha fet més evident encara tota aquesta situació, agreujant-la i provocant moltes més morts”, ha lamentat.

Després de la performance, els membres de Stop Mare Mortum han llegit el manifest de la plataforma 12-D. El text reclama a l’Estat Espanyol que salvaguardi el dret a la vida, revertint les retallades en recursos humans i econòmics en el servei públic de Salvament Marítim i que estableixi mecanismes i protocols efectius de rescat i desembarcament segur. També s’exigeix que es posi fi immediatament a les devolucions en calent i es derogui l’actual Llei d’Estrangeria.

A la vegada, han demanat el tancament dels CIEs i que es faci un nou i urgent procés de regularització de totes les persones residents a Espanya. A més, entre altres demanades, el document reclama que es reformi la Llei d’Asil. L’acció ha acabat amb el crit ‘Cap persona és il·legal’.

PUBLICITAT