Repsol, Enerkem i Agbar construiran una planta a Tarragona per transformar residus

Repsol, Enerkem i Agbar s’han unit per construir una planta de valorització de residus a Tarragona. Les tres empreses afirmen que serà primera planta de la península ibèrica que transformarà residus en productes de la química derivada.

Panoràmica del centre petroquímic de Repsol a Tarragona, el més important d'Espanya on s'hi produeixen molts tipus de polímers. Imatge publicada el 27 d'abril del 2021. (Horitzontal)

El nou complex tindrà capacitat per convertir unes 400.000 tones de residus sòlids urbans no reciclables en aproximadament 220.000 tones anuals de metanol que es transformarà en plàstics renovables o biocombustibles avançats.

Fonts de Repsol informen que s’emprarà una tecnologia pionera en el seu camp que permetrà reduir les emissions de CO2 en unes 200.000 tones anuals. “Aquesta aliança és un pas més en l’ambiciós objectiu de la companyia d’arribar a les zero emissions netes el 2050”, s’afirma des de Repsol.

Aquesta inversió en el denominat projecte Ecoplanta s’emmarca en l’anunci que va fer el president Brufau sobre els projectes de futur de Repsol a Tarragona, que sumen una inversió de més de 1.400 milions d’euros, en el marc del Pla Estratègic 2021-2025 de la companyia i dels fons Next Generation.

De fet, la planta serà la primera que es construeixi a la península d’aquest tipus i estarà gestionada per Repsol i Agbar, mentre que Enerkem, líder tecnològic amb seu a Montreal, en serà el soci tecnològic clau. La decisió final d’inversió del projecte es durà a terme en el primer trimestre de 2022 i està previst que la planta entri en funcionament a finals de 2025.

Tot i això, la planta ja ha obtingut l’Autorització Ambiental Integrada i la Declaració d’Impacte Ambiental favorable per part de les autoritats, segons fonts de Repsol.

Finalment, el projecte, que compta amb una inversió “rellevant”, ha estat seleccionat per passar a la fase 2 del Fons d’Innovació de la Unió Europea.

PUBLICITAT