La Comunalitat Reus Sud i el Col·lectiu Eixarcolant inicien un projecte de prospecció etnobotànica

La Comunalitat Urbana Reus Sud, el projecte de foment de l’economia social, solidària i del cooperativisme que incideix en l’àrea sud de la ciutat, en col·laboració amb el Col·lectiu Eixarcolant inicien un projecte de prospecció etnobotànica a Reus per preservar i revaloritzar els coneixements sobre la biodiversitat cultivada local i fomentar la recuperació de les varietats agricoles tradicionals i de les plantes silvestres comestibles com a eina i bé comú per impulsar canvis en el model agroalimentari del territori. Aquesta acció es treballa a través de la línia de treball de la sobirania alimentària de la Comunalitat i amb l’anhel de convertir-se en la llavor per impulsar un estudi més ampli enxarxat amb altres entitats del territori.

Les espècies i varietats tradicionals, juntament amb els coneixements associats sobre el seu cultiu, recol·lecció i consum, són eines clau pel desenvolupament de projectes d’emprenedoria agrícola local que aportin valor a l’entorn. Aquesta prospecció busca aprofitar el potencial i el valor afegit de les varietats agrícoles locals i les plantes silvestres comestibles per a la creació de llocs de treball basats en l’economia social i solidària, l’agroecologia, la resiliència dels ecosistemes i la lluita contra el canvi climàtic.

El pla d’acció de la prospecció etnobotànica consta de quatre etapes: identificació d’informants, entrevistes semiestructurades i transcripció, recollida i georeferenciació de material genètic, i conservació, multiplicació i caracterització de varietats.

La primera etapa de l’estudi es realitzarà a Reus i es preveu finalitzar a la tardor del 2023. Es buscaran 10 informants clau que conservin llavors de varietats agrícoles locals i/o plantes silvestres comestibles per a entrevistar-los i recopilar informació. Per tal d’abordar el primer pas de l’actuació cal identificar i entrevistar a les informants clau, és a dir, persones que guardin llavors de varietats agrícoles locals (amb una antiguitat de 50 anys com a mínim i, preferiblement d’horta) i/o de plantes silvestres comestibles. És per això que des de la Comunalitat es fa una crida a totes les persones interessades en el projecte i que tinguin o coneguin persones que conservin aquest tipus de llavors per tal de fer el primer contacte i pod er-les entrevistar properament.

Per gestionar la recollida d’aquestes dades, es facilita aquest formulari i un correu on fer arribar propostes, dubtes o suggeriments a l’atenció de Paula: campdetarragona.nodes@eixarcolant.cat.

A través d’aquesta prospecció etnobotànica, es pretén preservar aquest patrimoni material i immaterial, així com revaloritzar aquest coneixement ancestral per a la creació d’agroecosistemes més sostenibles i resilients.

La Comunalitat Reus Sud és un projecte de foment de l’economia social, solidària i cooperativisme que incideix en l’àrea de la ciutat formada per les zones Carrilet, la Pastoreta, Mas Iglesias, Mas Abelló i els barris Fortuny, Juroca i Montserrat. S’articula a través de cinc entitats: Icaria Cooperativa (que actua com entitat coordinadora), les cooperatives Les Abelles, Llars Familiars, l’Associació Reus Refugi i l’Ajuntament de Reus. El projecte té una durada de dos anys i actua en torn als següents eixos: sobirania energètica, cultural, residencial, alimentària, econòmica i cures comunitàries.

PUBLICITAT