Investigadors de la URV utilitzen biosensors per diagnosticar de forma precoç la mastitis bovina

La Universitat Rovira i Virgili de Tarragona coordina un projecte per diagnosticar de forma precoç la mastitis bovina, una malaltia que inflama les glàndules mamàries de les vaques. El projecte Biosens4PrecisionMastitis treballa per proporcionar noves eines de diagnòstic per detectar la malaltia en les seves primeres etapes. Per aconseguir-ho, s’utilitzen biosensors que detecten biomarcadors de la resposta immune dels animals.

En primer lloc, els investigadors identificaran els biomarcadors a la llet recollida d’un ramat en un entorn natural i posteriorment, desenvoluparan un biosensor que permeti analitzar les mostres de llet de forma no invasiva, aconseguint una vigilància els animals i la detecció de possibles infeccions.Amb aquest mètode, es permetrà deixar de banda l’administració d’antimicrobians i l’aïllament dels animals quan es detecten taxes elevades d’infecció de la mastitis bovina en un ramat. Es tracta d’una solució que també té afectacions en la resistència d’aquests medicaments per part dels animals, que poden alliberar residus tant a la llet com a l’aigua i al sòl. A banda, quan el nombre d’infeccions és molt alt, es recomana sacrificar la totalitat del ramat.

El projecte està coordinat per la URV i compta amb la participació d’altres universitats, com són la Riga Stradins University (Letònia), la Research and Innovation Centre Pro-Akademia (Polònia) i la SeqOmics Biotechnology (Hongria).

PUBLICITAT