Experts i castellers han debatut aquest dissabte estratègies per recuperar l’activitat de les colles després d’una temporada en blanc per culpa de la pandèmia. El debat s’ha fet en el marc de la 25a edició de la Jornada de prevenció de lesions en el món casteller, organitzada per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC).
“Estem segurs que la pandèmia farà que es perdin castellers; el que ens fa por és que es perdin colles”, alerta el director científic i mèdic de la CCCC, Dani Castillo a l’ACN. Per aquesta raó, des de la Coordinadora consideren que és important que les colles recuperin l’activitat social i cultural, malgrat que encara no hi hagi una data concreta per reprendre els assajos amb una certa normalitat.
En la jornada telemàtica, científics i personal mèdic han informat sobre la covid-19, els testos, el procés de vacunació i les seqüeles del virus. S’hi han inscrit 60 colles i 200 castellers que han participat en les cinc sessions programades per analitzar i reflexionar, principalment, com les colles reprenen l’activitat castellera.
Segons Castillo, s’han de recuperar les activitats culturals, com el cine fòrum, presentacions de llibres o aquelles que permetin la preparació física i esportiva dels seus membres. També els tallers o les colònies per a la canalla o la captació de nous infants.
“Una de les coses que ens preocupa és que després de tant de temps d’aturada es perdi afecció, la gent s’acostuma a fer altres coses i pot deixar les colles; hem de buscar estratègies perquè puguin mantenir la gent”, ha valorat Castillo.
Castillo ha afegit que és “importantíssim” gestionar les emocions de la canalla que no ha pogut pujar en les seves posicions perquè s’han fet grans. En el mateix sentit, s’ha posicionat el president de la CCCC, Sergi Font, que ha recordat la feina feta pel grup de treball covid-19 de la comissió de seguretat.
En concret, Font ha detallat algunes de les accions, recollides en l’última versió del protocol fet el mes d’agost, que poden ajudar a les colles. A tall d’exemple, es proposa que l’aigua es begui amb ampolles reutilitzables individuals o bé que es mantingui els nous hàbits com el rentat de mans o l’ús de les mascaretes en determinades activitats, a més d’incrementar la neteja dels locals i la millora del sistema de ventilació.
“Estem imaginant una possible tornada; amb accions petites fins a coses importants com poder garantir la traçabilitat de les persones; som conscients que la tornada serà progressiva”, ha assenyalat Font. La majoria d’experts i castellers coincideixen que moltes mesures sanitàries es mantindran després de la pandèmia, ja que han permès reduït la incidència vírica de malalties com la grip.
Pel que fa al retorn als assajos, els castellers són conscients que aquest maig serà molt difícil que es puguin reprendre. Castillo indica que fins que no s’assoleixi un índex significatiu d’immunitat de grup no es pot plantejar la tornada.
“Tal com va el ritme de vacunació dubto molt que aquest estiu es pugui arribar a aquest índex; si salvarem la temporada o no?, ja es veurà”, valora. Per la seva banda, Font defensa que treballaran amb el Departament de Cultura i el Procicat per establir els passos per tornar de forma segura a fer castells.
“Som cultura popular, participativa, i del poble, entenem que reduir-ho a un nombre de persones és contradir el fet casteller, però la tornada serà progressiva i s’haurà de treballar primer l’aspecte físic, seguit del tècnic, per fer després les construccions grupals”, ha completat.
En la jornada, hi han intervingut l’epidemiòleg de l’Agència de Salut Pública de Catalunya al Camp de Tarragona, Enric Rovira; Sílvia Simó, pediatra de la Unitat de malalties infeccioses de l’Hospital Sant Joan de Déu; Ester Gea-Mallorquí, investigadora en immunologia viral de la Universitat d’Oxford. Experts i participants també han debatut sobre temes controvertits, com per exemple l’ús de proves d’antígens al començament dels assajos o sobre el passaport de vacunes.