El Govern avala l’aposta de la regió de Tarragona per l’hidrogen verd

El vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, ha explicitat aquest dimecres el suport de l’executiu a l’aposta del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per impulsar l’hidrogen verd com a element clau de la transició energètica. Després de reunir-se amb membres de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, que lidera la URV i que aglutina els principals agents institucionals i empresarials del territori, Aragonès ha manifestat que la demarcació reuneix “tots els requisits per poder ser la vall de l’hidrogen verd del sud d’Europa”. A més, també ha apuntat que el projecte estarà “als primers llocs” del conjunt de propostes que farà el Govern de cara a la convocatòria dels fons europeus Next Generation UE.El vicepresident ha afirmat que la capacitat d’especialització industrial, el potencial energètic i les aliances institucionals, dels agents socials i empresarials del territori fan que el projecte “encaixi perfectament” amb els objectius dels plans europeus de recuperació i de resiliència, amb el pla de reactivació econòmica del Govern.

Pere Aragonès ha assenyalat que aquest és un projecte transformador i estratègic pel conjunt del país, que ha de contribuir a l’objectiu de fer una Europa descarbonitzada. En aquest ha sentit, ha subratllat que caldrà afrontar una transició ecològica i un canvi energètic que transformaran els models productius i l’economia. Per això, ha convidat la societat a agafar el lideratge: “no podem anar al vagó de la cua, sinó que hem d’anar a la locomotora”, ha expressat.

El també conseller d’Economia i Hisenda ha opinat que la proposta de la Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud “reuneix totes les característiques” per poder optar al finançament de fons europeus vinculats al Next Generation UE. Aragonès s’ha compromès a facilitar la implantació del projecte i a defensar-lo davant d’Europa i el govern de l’Estat.

Mobilitat, economia circular i infraestructures

La Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, de la qual formen part més de 50 agents amb implantació al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, es va constituir l’octubre passat amb l’objectiu d’impulsar l’expansió d’aquest tipus de combustible per fer front al repte de la transició energètica davant del canvi climàtic.

En concret, el projecte pivota sobre tres àrees: la mobilitat amb ús d’hidrogen, l’economia circular que generi aquesta energia i les infraestructures bàsiques que requereix. Coordinada per la Universitat Rovira i Virgili, aplega agents de diferents sectors: de recerca i tecnologia; empresarials; companyies de la cadena de valor de l’hidrogen verd; així com administracions locals, supramunicipals i la Generalitat.

La reunió ha comptat amb la participació de la rectora de la URV, Maria José Figueras; l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el delegat del Govern a Tarragona, Òscar Peris; el president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset; i el president de l’AEQT, Rubén Folgado, entre altres.

PUBLICITAT