El Consorci d’Aigües de Tarragona soterra prop de 400 metres de canonada aèria per “seguretat”

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) treballa en el soterrament de set trams de canonada aèria del minitransvasament de l’Ebre, entre l’Ampolla i l’Hospitalet de l’Infant. Unes obres que, segons el director gerent de l’ens, Xavier Pujol, s’executen “per seguretat de la instal·lació”, 31 anys després que entrés en funcionament l’enviament d’aigua al Camp de Tarragona.

Pla mitjà d'uns operaris treballant a l'obra de soterrament de la canonada aèria del minitransvasament de l'Ebre. Imatge del 6 de juliol de 2021. (Horitzontal)

L’ens nega haver detectat cap situació crítica o amenaça per impulsar el projecte, si bé Pujol reconeix que “l’espai natural” de les canalitzacions “és sota terra”, precisament, per evitar atacs o sabotatges. Els treballs, iniciats fa sis mesos i que acabaran enguany, costen 3,94 milions d’euros, la meitat dels quals subvencionats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).Els set trams de canonada aèria –els únics al llarg de tot el traçat del minitransvasament– tenen una extensió total de 391 metres.

Es troben als termes municipals de l’Ampolla, El Perelló, l’Ametlla de Mar i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. En el seu moment, fa més de tres dècades, la instal·lació d’autoportants aeris va servir, principalment, per salvar el pas de barrancs i trams de difícil accés. Aquesta configuració, però, els deixava al descobert i, per tant, podien ser més fàcilment vulnerables davant de possibles atacs, sabotatges o actes vandàlics.

Ara, tres dècades després, el CAT reverteix una decisió que, segons ha declarat Pujol a l’ACN, es va prendre “per un motiu estrictament econòmic”: “les canonades, per defecte, han d’anar soterrades”. El responsable de l’ens ha detallat que l’informe de vulnerabilitat no ha trobat “cap situació crítica” al conjunt de la instal·lació. Malgrat això, insisteix que la canalització no ha de ser accessible i, per tant, s’ha decidit soterrar els tubs per tenir “una major seguretat” del conjunt de la xarxa de distribució.

De fet, les obres van iniciar-se al mes de gener d’enguany, tenen un termini d’execució de nou mesos i formen part del pla estratègic 2018-2021. Les executa l’empresa Dragados i tenen un cost de 3,94 milions d’euros. El responsable del CAT ha indicat que en cas de no haver disposat de la subvenció que finançat el 50% del pressupost d’execució, els treball “s’haguessin fet igualment”. “Enguany hem tingut els projectes, el finançament i el temps per fer les obres”, ha precisat.

Els treballs de soterrament no tenen afectació per al conjunt de consorciats, segons el director gerent del CAT. Preventivament, “tots han estat informats i s’han fet les previsions oportunes per garantir el subministrament d’aigua” a mesura que es van duent a terme les obres.

Finalment, la neutralització de les canonades aèries –que són retirades– i la reconnexió de les noves canalitzacions soterrades es programa per a un període de temps de 24 hores, a partir de les cinc de la matinada. Les tasques requereixen la participació de grues de gran tonatge que han d’elevar les peces necessàries per a la interconnexió i ajustar-les a les canonades existents. Està previst que el soterrament quedi finalitzat el pròxim mes de novembre.

PUBLICITAT