La promoció de l’ús de l’avellana al sector de la restauració és un dels eixos del programa de la sisena edició del Temps d’Avellana, presentat a la Llotja de la Cambra de Reus, que any rere any aplega entitats i institucions vinculades a aquesta fruita seca de referència al territori per donar-la a conèixer i impulsar-ne el seu consum.
L’acte d’inauguració del Temps d’Avellana, que s’estén des fins al mes de novembre, ha comptat amb la participació, entre diverses personalitats relacionades amb el sector, de l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita; de la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Glòria Tibau; la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just; el director de l’Oficina Tècnica de l’Avellana i consultor en Turisme i Cultura d’Eurecat, Jaume Salvat i, finalment, la presidenta de la Denominació d’Origen Protegida Avellana de Reus, Ester Gomis.
L’actual edició amplia el seu abast sectorial i dirigeix per primera vegada dues jornades professionals a restauradors i elaboradors de producte amb avellana, per tal d’ampliar l’oferta que inclogui aquesta fruita seca.
Així, en el marc del Temps d’Avellana es presentarà un manual d’ús de l’avellana dirigit als restauradors i elaborat des de l’Oficina Tècnica de l’Avellana gestionada per Eurecat, que incorpora consells per reconèixer i fer servir les avellanes en els diferents formats que es troben en el mercat, així com l’experiència en la seva caracterització extreta del Panel Oficial de Tast de l’Avellana.
En aquest sentit, la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Glòria Tibau, posa de manifest l’aposta del Departament pel sector de l’avellana i valora positivament “la tasca de l’oficina tècnica durant els darrers 4 anys, a pesar que han estat unes campanyes realment complicades pel sector”. “És destacable la consolidació de l’Associació d’Organitzacions de Productors de l’Avellana, la creació del Panel de tast i la pròpia organització del Temps d’Avellana, que s’està consolidant com un veritable punt de referència”, detalla Glòria Tibau.
“El Temps d’Avellana permet efectuar la promoció d’un producte de Km0 de referència, amb el seu segell de qualitat al qual s’hi associen els valors organolèptics de les nostres avellanes, que ens permet definir l’essència del territori al qual representem. És temps per treballar conjuntament per donar a conèixer nous productes derivats de l’avellana i per al foment del seu consum, de forma especial a les escoles i en el sector de la restauració”, indica el president de la Cambra de Comerç de Reus, Jordi Just.
En paraules de l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, “la qualitat i singularitat dels nostres productes agroalimentaris, amb l’avellana al capdavant, és un actiu valuosíssim que hem de gestionar en clau de futur: donant resposta a les noves exigències del mercat i dels productors, i també a l’impacte del canvi climàtic. En aquest context, Reus es referma en la seva aposta per la innovació, la sostenibilitat i la salut, i pel treball en xarxa amb el territori”.
Així mateix, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, destaca que “posar en valor un producte com l’avellana, la fruita seca de referència a casa nostra, significa apostar per la sostenibilitat. Donant suport al sector primari, essencial per al nostre medi natural, lluitem contra el despoblament rural i afavorim l’equilibri territorial”.
“És important presentar una nova edició del Temps d’Avellana ja que referma, malgrat les dificultats que passa el sector, aquesta xarxa de complicitats imprescindible per afrontar els nous reptes de futur, l’adaptació del sector al canvi climàtic, el foment del consum de proximitat i la millora del coneixement del producte entre la població”, assegura el director de l’Oficina Tècnica de l’Avellana i consultor en Turisme i Cultura d’Eurecat, Jaume Salvat, que agraeix la feina de les persones, institucions i empreses que fan possible aquest esdeveniment, i “especialment als pagesos que mantenen el conreu”.
El Temps d’Avellana 2023 consolida el nombre d’activitats i els municipis on se celebren, amb activitats diverses per a tots els públics de caire lúdic, educatiu i professional. En la programació, que s’allargarà fins a la celebració de les IV Jornades de l’avellana de Muntanya, el 5 de novembre, destaca la segona Festa de l’Avellana, amb el lliurament dels guardons DOP Avellana de Reus i nombrosos tallers, visites, tastos i actuacions, entre d’altres, que tindrà lloc el 21 d’octubre.
En l’àmbit professional, se celebraran jornades tècniques entorn a com treballar l’avellana a la restauració, l’eficiència en l’ús de l’aigua i un tast de productes elaborats amb avellana, els dies 16 d’octubre i 8 i 9 de novembre, respectivament.
Al Temps d’Avellana 2023 hi col·laboren el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, la Cambra de Comerç de Reus, la Llotja de Reus, la DOP Avellana de Reus, l’Ajuntament de Reus amb les regidories d’Educació, de Promoció econòmica i Coneixement, i l’Agència Reus Promoció, l’IRTA, PRODECA, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Brunyola, l’associació Avellana de Brunyola i Comarques Gironines, els ajuntaments de Riudoms, la Selva del Camp, Alcover i el Morell. El departament de Consultoria Tecnològica i la Unitat de Nutrició i Salut d’Eurecat, el grup NFOC-Salut de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat Rovira i Virgili, Unió de Pagesos, l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme d e Cambrils, el Gremi de Forners de Reus i el Baix Camp, l’Associació d’empresaris d’Hostaleria de la província de Tarragona, Biblioteques Municipals de Reus, l’ADV de l’Avellana i Cultius Mediterranis, l’Associació Amics de l’avellana, l’Associació d’Amics de les Muntanyes de Prades, Ca Roset, Nuasets, el Museu d’Alcover i Còdol Educació.