Els escombriaires de Salou amenacen en fer vaga si no s’acceleren tràmits en el nou contracte de la brossa

Una cinquantena d’escombriaires de Salou (Tarragonès) s’han concentrat aquest dilluns davant l’Ajuntament per reclamar que es renovi el contracte de la brossa a través d’un nou concurs públic. Amenacen que, si el consistori no respon abans del 15 d’agost, convocaran una vaga a finals d’aquest mes i fins a principis de setembre.

Una cinquantena de treballadors del servei de neteja de Salou es manifesten per reclamar un nou contracte de la brossa. Imatge del 2 d'agost de 2021 (Horitzontal).

El comitè d’empresa denuncia que tenen el sou congelat des del 2015 i exigeix que s’engegui el concurs de forma immediata, que a la vegada desencallaria un nou conveni propi. El president del comitè d’empresa, José Martínez Espada, ha apuntat que no els valen “falses promeses” per part del consistori i l’insta a reunir-se amb els treballadors.

Actualment, l’empresa Urbaser Sorigué s’encarrega del servei al municipi.A Salou, el darrer contracte de la brossa va entrar en vigor el maig de 2017. Segons els treballadors, dos anys després, l’Ajuntament i l’empresa van acordar cessar l’acord i els escombriaires denuncien que des del 2019 estan esperant que el govern municipal engegui els tràmits per licitar un nou contracte de la brossa. La pandèmia va paralitzar les reunions entre els treballadors i el consistori, de les quals lamenten haver sortit amb promeses que no s’han complert, però ara la plantilla reclama que es reprenguin.

Segons els escombriaires, l’Ajuntament preveu que el nou contracte entri en vigor el 2024 però els treballadors consideren que és “massa tard”. Exigeixen que els tràmits del concurs s’enllesteixin abans per comptar amb un nou contracte l’any vinent, que els permeti treballar “en condicions” i acabi amb la congelació salarial.

El secretari general de sanejament urbà del sindicat UGT a Tarragona, Ángel Martín de Sande, ha assenyalat que la situació que viu el sector no és exclusiva de Salou, sinó que hi ha altres municipis de la demarcació que es troben amb la mateixa problemàtica. Martín de Sande ho ha vinculat a la rebaixa dels preus dels contractes de la brossa, que afecta als treballadors, i també “al conjunt de la ciutadania”. “Quan no hi ha recursos i els contractes van a la baixa, al final paguem tots”, ha recordat.

Des del sindicat donen suport a les possibles aturades, mobilitzacions i vagues que el conjunt de treballadors acordin si no obtenen resposta per part del consistori salouenc.

En temporada alta, a Salou hi treballa una plantilla formada per uns 110 escombriaires, una xifra que es redueix fins a la setantena de treballadors la resta de l’any.

Aquest dilluns al migdia, una cinquantena de treballadors han protestat a les portes de l’Ajuntament de Salou, a l’espera que en els propers dies el govern local i el comitè d’empresa s’assegui per trobar solucions. Un cop acabada la concentració a les portes del consistori, els treballadors han repartit fulletons informatius al mercadet municipal del Passeig 30 d’Octubre.

PUBLICITAT