La Creu Roja de Tarragona preveu un estiu “mogut” en matèria d’assistències sanitàries arran de la flexibilització de les restriccions i el retorn cap a una certa “normalitat” després de més d’un any de pandèmia. El coordinador de l’entitat, Nacho Cancio, ha explicat que en els primers dies de servei ja han hagut de fer rescats i intervencions destacades.
“Acostumem a fer entre unes 70 i 80 actuacions d’emergències sèries per temporada i, enguany, ja en portem tres o quatre en pocs dies”, ha subratllat a l’ACN. L’any passat, els socorristes van fer 625 assistències sanitàries, una xifra molt inferior respecte als anys anteriors.
El servei disposa de 35 persones que treballaran a diari a les set platges de la ciutat fins al 14 de setembre.El cel envolat i l’amenaça constant de ruixats han buidat les platges de Tarragona en el primer cap de setmana de servei de socorrisme. A la platja de l’Arrabassada eren poquíssim els banyistes que s’han atrevit a entrar l’aigua per refrescar-se.
La majoria han preferit caminar per la vora del mar o bé córrer. Malgrat que el temps no ha acompanyat, algunes famílies amb fills han aprofitat aquest diumenge al matí per jugar amb la sorra.
Tot i els pocs banyistes d’aquest diumenge, Cancio ha assegurat que les platges s’han omplert des del primer dia. “L’afrontem amb moltes ganes i sembla que tornem a recuperar la tònica dels anys anteriors amb grans afluències”, assenyala el coordinador de l’entitat.
A tall d’exemple, el socorrista explica que la platja de l’Arrabassada, l’única on el servei de vigilància va començar a mitjan maig, ha estat plena “de bat a bat” cada cap de setmana que ha fet bon temps.
L’any passat es van fer 625 assistències sanitàries
El servei de socorrisme de la Creu Roja va fer 625 assistències sanitàries l’any passat en una temporada atípica per la situació pandèmica. La xifra d’actuacions va ser molt inferior en comparació amb les 1.090 i 1.390 assistències fetes els anys 2019 i 2018, respectivament. Segons dades de l’organització, les intervencions més habituals van ser per ferides incises o erosives, les quals representen un 38% del total. Pel que fa a les picades de meduses es van xifrar en un 21% i les contusions en un 5%.
Així mateix, es van fer 29 rescats, divuit d’ells a la Platja Llarga, i el servei d’ambulància es va activar fins a 64 vegades. Finalment, respecte a les ajudes a persones amb mobilitat reduïda i persones extraviades es van produir 350 actuacions, amb 97 préstecs de cadires amfíbies i 78 de crosses.
Enguany, però els socorristes vaticinen que s’incrementaran els rescats i les assistències pel fet que ja han rebut molta afluència de banyistes en els primers dies de la temporada. Aquest dijous, per exemple, ja es va fer un rescat a les roques de Torredembarra, “Tot i que es fora de la nostra zona de cobertura vam rebre una petició per part de Salvament Marítim perquè tenim una moto de rescat just a la platja del costat, i en el segon dia ja teníem una emergència de les grosses”, destaca Cancio.
“Ja sigui usuari local, de proximitat, de Barcelona, l’Aragó o de Lleida o turisme estranger, per nosaltres la feina és la mateixa, treballem per donar indicacions i solucionar els problemes dels usuaris”, ha respost el coordinador davant la possibilitat que aquest estiu tinguin més feina per la flexibilització de les restriccions i el retorn a una situació de normalitat.
Campanya fins a mitjans de setembre
El servei de salvament i socorrisme va arrencar aquest dimecres a les platges del Miracle, l’Arrabassada, la Savinosa, Capellans, la Llarga, La Móra i Tamarit. La Creu Roja prestarà tasques de vigilància cada dia de la setmana, inclosos els festius, des de les deu del matí fins a les set de la tarda. Ho farà fins al 14 de setembre, a excepció de la platja de l’Arrabassada, on el servei s’allargarà fins a finals de mes. En aquest cas, però, només els caps de setmana i festius, tal com ja s’ha fet entre el 15 de maig i 15 de juny.
Per fer les tasques de seguretat i salvament, hi ha 28 socorristes, tres patrons i mariners d’embarcacions, dos tècnics d’emergències sanitàries, un teleoperador i un coordinador. A més, s’han establert sis llocs de socors, onze torres de vigilància i es disposa de tres motos aquàtiques, una embarcació semirígida, ambulància i vuit cadires amfíbies i onze crosses.