El sector del càmping de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre lamenta que gairebé el 100% de les reserves fetes per aquest cap de setmana s’han cancel·lat arran del confinament comarcal. Segons el gremi, hi havia una previsió d’entre un 40 i 50% d’ocupació, i amb les noves restriccions de mobilitat s’ha reduït a un 5% en els establiments que continuen oberts després de Setmana Santa.
A la Terra Alta, els allotjaments turístics també s’han vist molt afectats per les cancel·lacions amb la pèrdua de la majoria de les reserves. Els comerciants de Tarragona i Reus han notat una disminució dels clients i, de retruc, de les vendes. Tots els agents reclamen que el Procicat reconsideri la mesura i el confinament passi a ser per regió sanitària.
Segons el president de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre, Joan Antón, el confinament comarcal ha estroncat l’arrencada de la temporada per Setmana Santa, tot i que reconeix que els caps de setmana posteriors a Pasqua són “fluixos”. “Les cancel·lacions han sigut gairebé del 100%, perquè la mobilitat de la comarca és molt testimonial; vivim principalment dels clients de l’àrea metropolitana de Barcelona i els hem perdut”, ha lamentat Antón a l’ACN.
Les previsions d’ocupació es xifraven entre un 40 i 50% per aquest cap de setmana, però, finalment, ha estat al voltant de només un 5% en aquells establiments que s’han mantingut oberts. De fet, Antón ha explicat que la majoria dels càmpings tornaran a tancar després de Setmana Santa quan van reobrir el 80%. “Tornem a la situació anterior i del 80% càmpings quedaran entre un 5 i 10 % d’oberts; perquè no és sostenible”, ha denunciat.
El càmping la Gavina i el d’Arc de Bara són dos exemples que mostren la cara i la creu que pateix el sector. El primer establiment forma part del 20% que ja no van obrir, atès que la majoria de la seva clientela són turistes estrangers. En canvi, el càmping d’Arc de Bara va optar per donar servei al seus abonats. Amb tot, els seus responsables asseguren que han baixat moltíssim les reserves i aquest cap de setmana només tenien 60 bungalous i quinze parcel·les plenes.
“Ens sentim menystinguts, no tenen en compte les particularitats; creiem que els càmpings estan fent esforços amb els certificats de turisme segur; tancar per tancar, ens afecta moltíssim en la nostra economia”, ha valorat Antón.
Davant d’aquesta situació, el gremi del càmping demana a les autoritats que s’aixequi el confinament comarcal o bé que es permeti la mobilitat a aquelles persones que facin una reserva prèvia per salvar els negocis. També reclama que s’acceleri el procés de vacunació i s’implementi el passaport sanitari per projectar una imatge de seguretat al turisme estranger de cara a la temporada d’estiu.
Cancel·lades totes les reserves als allotjaments de la Terra Alta
El retorn al confinament comarcal també ha afectat els allotjaments turístics de la Terra Alta, que han vist com es cancel·laven totes les reserves que tenien per aquest cap de setmana. Segons dades de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, que engloba més de 80 empreses turístiques de la comarca, hi havia una previsió d’un 40% d’ocupació. “S’han hagut de tornar els diners; els restaurants tenien les neveres plenes d’aliments frescos i alguns han hagut de tancar i de llençar-ho tot”, ha denunciat la presidenta de l’entitat Pilar Miró.
Miró ha assenyalat que després de Setmana Santa moltes famílies aprofiten per fer vacances i que hi havia moltes persones, especialment de la zona de Barcelona, que havien reservat perquè tenien ganes de desconnectar. Per això, ha lamentat que el Procicat hagi aprovat la mesura “d’un dia per l’altre” i ha assegurat que el sector ho ha rebut com una “galleda d’aigua freda”.
També ha denunciat el greuge comparatiu respecte a altres comarques, ja que recorda que la Terra Alta és un territori amb poca població. “Sempre estem en inferioritat de condicions en comparació amb altres comarques com el Tarragonès o el Barcelonès; estem cansats, deprimits i ara ja molt indignats”, ha admès. Per aquesta raó, ha reclamat que la limitació de mobilitat s’ampliï almenys a la regió sanitària de les Terres de l’Ebre.
Els botiguers de Tarragona i Reus noten menys afluència de clients
Els comerciants de Tarragona i Reus lamenten que s’hagi tornat a restringir la mobilitat i apunten que l’afluència de clients ha caigut aquest primer cap de setmana de confinament comarcal, i de retruc, les vendes. El president de l’Associació de Comerciants de la Via-T de Tarragona, Salvador Minguella, ha assegurat que els botiguers es troben en una situació “límit” i també ha de demanat que s’acceleri el procés de vacunació.
De la seva banda, la presidenta de la Unió de Botiguers de Reus, Meritxell Barberà, ha afirmat que la restricció de mobilitat els perjudica perquè la seva àrea d’influència va més enllà de la comarca del Baix Camp. “Aquest primer cap de setmana de retorn al confiament les vendes han estat fluixes, era d’esperar”, ha dit. Barberà ha reiterat que els comerços són espais segurs que compleixen amb totes les normes sanitàries i de seguretat i, per això, ha demanat al Procicat que reconsideri la decisió del confinament comarcal i passi a ser per regió sanitària.