Els majoristes de Mercabarna confien que el consum domèstic i la reactivació de les exportacions permetin vendre 11,5 milions de calçots aquesta temporada, una xifra inferior al rècord de 15 milions d’unitats comercialitzades fa dos anys però en línia amb les dades de 2014. Malgrat la crisi de la covid-19, la gran oferta assenyala que el calçot “s’ha introduït a les llars com una hortalissa més de temporada” i celebra que les vendes a l’exterior s’hagin reactivat “tímidament” des del gener. La davallada respecte a l’any anterior s’explica sobretot per les restriccions a la restauració, que representa entre un 30% i un 35% de les vendes. Per altra banda, els majoristes asseguren que el preu del calçot aquesta temporada es mantindrà estable.
Des de principi de temporada –iniciada el mes d’octubre i amb dades fins al 12 de febrer-, el mercat majorista ha comercialitzat gairebé 3,5 milions de calçots, un 40% menys en comparació al mateix període de l’exercici anterior. A banda d’una davallada del consum, la crisi de la covid-19 també ha provocat que la producció de calçots hagi estat més reduïda. En previsió d’una menor demanda, els conreus han reduït la seva collita entre un 25% i un 50%, segons indica Mercabarna.
Amb tot, els majoristes confien que “la bona qualitat del producte i l’estabilitat de preus” contribuiran a mantenir el consum durant el mes de febrer i fins a la Setmana Santa, el període “òptim” de la temporada per aquesta hortalissa. Per altra banda, les exportacions a altres països europeus, sobretot al Regne Unit, comencen a reprendre’s. “Recentment s’ha reiniciat l’exportació regular de calçot a Londres, on es comercialitza en botigues de producte gurmet i per a la restauració, tot i que els volums són encara inferior a temporades passades”, ha explicat l’empresària majorista Eva Cano.
Pel que fa a l’origen dels calçots que es comercialitzen a Mercabarna, els més nombrosos són els certificats de Valls i del Baix Llobregat. No obstant això, els majoristes destaquen que altres comarques productores de la demarcació de Barcelona cada cop guanyen més presència al mercat majorista.
Canvis de tendència en el consum
Durant les últimes temporades, els majoristes també han notat un canvi de tendència pel que fa al consum del calçot. Segons explica el president del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses de Mercabarna (AGEM), Jaume Flores, “ara els calçots es venen de dilluns a divendres”. “Els detallistes en compren tota la setmana, mentre que anys enrere només se’n venien el cap de setmana i per encàrrec”, afegeix.
Per altra banda, Flores també ha recordat que l’agrupació ja fa set temporades que impulsa campanyes de promoció per als productes de temporada i proximitat. En aquest sentit, han incidit especialment en els diferents usos dels calçots a la cuina, ja sigui cuinant-lo a la flama tradicional o bé consumint-lo en truites, sofregits, saltats i cuinant-los al forn o al microones.