“Si aquesta primavera no és plujosa, podem estar davant d’una campanya de reg i ús de boca complicada”

Josep Zacaries Ferré, membre de la permanent comarcal del sindicat Unió de Pagesos al Baix Camp, ha passat aquest dimecres pels micròfons del Carrer Major per parlar de què unes 200 persones han reclamat aquest matí a Falset que s’aturi “l’espoli” de l’aigua del riu Siurana cap al Baix Camp. Alcaldes del Priorat, entitats i grups ecologistes han denunciat que des de fa més d’un segle la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes deixa la comarca quasi sense recursos hídrics i que, des de fa uns anys, també la fan servir per a altres usos, com ara el consum humà o la indústria.

La concentració s’ha fet en el marc de la declaració al jutjat de dos membres de la Plataforma Riu Siurana, encausats per una acció reivindicativa del 2017. La Comunitat de Regants es va querellar contra ells i contra treballadors de Canal Reus Televisió que van assistir a la protesta per distracció del curs del riu, coaccions, danys i usurpació.

Zacaries Ferré ha explicat que es troben davant d’un “esdeveniment trist” perquè “no crèiem que la problemàtica hauria d’haver arribat on sembla que arribarà, davant d’un jutge” i lamenten que “es judicialitzi un tema que s’hauria de parlar en una taula amb un debat”.

Quant a quantitats, ha assenyalat que el Pantà de Siurana es troba en un 85% aproximadament de la seva capacitat i el de Riudecanyes en un 25%, el que significa que “si aquesta primavera no és plujosa, podem estar davant d’una campanya de reg i ús de boca complicada”.

Finalment Zacaries Ferré ha assegurat que Unió de Pagesos dona suport a les reivindicacions dels grups ecologistes perquè “considera que s’està fent un ús inadequat de l’aigua” i demana al Departament de Territori i Sostenibilitat que “sigui valent per reactivar la Taula del Siurana per definir aquests usos”. Entén que “cadascú defensa una cosa diferent i aigua hi ha la que hi ha” i que és una “solució difícil però no impossible”.

PUBLICITAT