Cinta Pascual, presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials, ha passat aquest dilluns pel programa Carrer Major per parlar, entre altres coses, de què aquest matí la Comissió de Salut Pública, formada pel Ministeri de Sanitat i les autonomies, ha acordat ampliar com a mínim fins als 65 anys (i es podria arribar als 70…) la franja d’edat per vacunar amb el vaccí d’AstraZeneca, que fins ara estava restringit a les persones de més de 55 anys.
Una notícia molt esperada i important perquè de fet, la vacunació ha significat un “punt d’inflexió determinant” a les residències de gent gran que ha permès “tallar en sec la mortalitat i els contagis, agafar aire i mirar cap endavant amb esperança”. Així ho apunta una carta oberta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials amb motiu del primer aniversari del tancament dels centres per la pandèmia i en què agraeix la tasca dels treballadors aquests mesos.
Pascual ha explicat que ara mateix les residències “són els llocs més segurs de tot Catalunya” i que la vacuna ha suposat “un abans i un després” per les persones vulnerables, on s’ha vist que amb només la primera dosi ja es va reduir “d’un 30% a un 5% la mortalitat”.
Quant a la dada de què de les 20.000 víctimes mortals que s’ha cobrat la COVID-19 a Catalunya, 8.000 han estat en l’àmbit residencial, Pascual ha assenyalat que es “veien informes molt seriosos que deien clarament que la gent gran era la més afectada” per això considera que “s’hagués pogut fer més dins la planificació dels governs”.
Finalment, la presidenta de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials, ha comparat el finançament que tenim aquí (un 0,58%) en comparació amb Europa (un 2%), afegint que “invertim 3 vegades menys que Europa amb el mateix servei i això ha de canviar”.