La DOP Siurana preveu una davallada del 40% de producció d’oli d’oliva mantenint la qualitat

Aquest dimecres a Carrer Major hem parlat amb Montserrat Gelonch, responsable de comunicació de la Denominació d’Origen Protegida Siurana (DOP Siurana), la segona denominació d’origen d’olis d’oliva verge extra més antiga de tot l’Estat espanyol.

Gelonch explica que s’acostuma a alternar entre un any bo i un de més fluix i en aquest sentit, la campanya d’enguany preveu una producció d’oli d’oliva de 3,6 milions de quilos, un descens entorn del 41% respecte a la collita excepcional de l’any passat, amb més de 6 milions de quilos. La davallada actual aniria ocasionada per la reducció al mal quallat durant la primavera per un excés d’humitat.

La DOP Siurana compta amb més de 5.000 productors de 7 comarques diferents que dia a dia cuiden les oliveres. Tot i que enguany es preveu una campanya més curta, també es preveu que sigui molt bona, de qualitat, ja que les olives són molt sanes, destacant la varietat arbequina.

A més la DOP Siurana és la més gran en superfície de Catalunya i la que més comercialitza. El percentatge d’exportacions d’oli d’oliva verge extra se situa actualment entre un 10 i un 15%.

Degut a la pandèmia i les restriccions la DOP Siurana també es veu afectada pel que fa a comercialització i celebració de fires. En aquest sentit, del 12 al 30 de novembre s’hi celebra una fira virtual on, a banda de poder-ne comprar amb un marketplace propi, s’oferiran activitats, tallers i xerrades diverses per posar en valor l’oli.

PUBLICITAT