“La cooperació internacional ha aconseguit la vacuna en menys d’un any”

Josep Guarro, catedràtic de Microbiologia a la Universitat Rovira i Virgili, investigador del grup de recerca MICOLOGI de la Unitat de Micologia i Microbiologia Ambiental, membre de la Confederació Europea de Micologia Mèdica, i expert en infeccions, ha passat aquest dijous pels micròfons de Carrer Major avui que fa un any que es va detectar el primer cas de COVID-19 a Catalunya.

Foto:SFGA/JAViladot

Guarro ha dit que recorda que al principi “tothom es pensava que serien 4 casos” però que després “s’ha vist que la cosa s’ha escampat molt més”. Així mateix ha assenyalat que “s’ha vist que el sistema no estava preparat”, però “ni aquí ni arreu del món” perquè “una pandèmia d’aquest tipus ens agafa a tots desprevinguts i és impossible parar-ho”.

Tot i això, Josep Guarro ha dit que és “un virus no gaire dolent” perquè afecta molta fent, però “la mortalitat és molt baixa” i que “hi ha virus molt més perillosos i que provoquen moltes més morts”. Tanmateix ha assegurat que “s’ha gestionat molt malament” perquè “s’han detectat els casos tard, s’ha aïllat tard i ha fet que la malaltia s’escampés molt més ràpid”. Així i tot considera que la gestió ha sigut dolenta “arreu del món” perquè “ens ha importat més l’economia i el virus ha seguit circulant”.

Guarro ha dit que “s’ha pecat d’alarmisme” però que “no s’ha de tenir pànic perquè estem en un món que ens podem infectar molt”.

Quant a les vacunes ha assenyalat que aquestes “ens protegiran una sèrie de mesos, però no hi ha la seguretat que hi hagi una mutació de les que ja estan sortint”, que arribar a un 70% de vacunats a finals d’any “serà difícil” però que “estem en un país desenvolupat i anirem vacunant a tothom”.

PUBLICITAT