“Farem un informe conjunt i tindrem bastant coneixement sobre que va passar”

Juan Pedro Díaz, gerent de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), ha passat aquest dijous pels micròfons de Carrer Major amb motiu del primer any aquest 14 de gener des de l’accident que va patir l’empresa química IQOXE al polígon sud de Tarragona i que va causar la mort de 3 persones i diversos ferits.

Justament en un moment en què es parla molt de seguretat, l’AEQT ha explicat que impulsarà un nou sistema propi, pioner, de la gestió de la millora continuada de la seguretat, que serà comú a totes les empreses associades i que fomentarà uns estàndards comuns addicionals als quals ja compleixen de forma individual les companyies.

Díaz assegura que “les previsions eren que l’any 2020 seria pitjor que l’anterior i que hi hauria baixada de producció” tot i que ha acabat sent més greu perquè “també hi ha afectat la Covid-19”. Assenyala, a més, que “la indústria química ha demostrat que està preparada pels reptes que se’ls posin” com ha sigut la pandèmia. El gerent d’AEQT diu que espera que la Covid-19 “ens doni la mateixa filosofia que la indústria química” és a dir, “experiència perquè aprenguem de tot el que ha passat”.

Quant a xifres, explica que “no les coneixeran exactament fins més endavant” però que “hi ha hagut recuperació en el segon semestre” tot i que “no tan important ni com haguessin desitjat“. A més, assegura que si la pandèmia segueix afectant com aquestes últimes setmanes, “la recuperació serà molt més lenta”.

Diàleg continuat amb la societat

Amb relació a l’accident, assenyala que “no viuen d’esquena a la societat”, sinó que tenen “diàleg continuat amb la societat” i que “fa un any que parlen amb el territori”. Sobre l’accident declara que “als dos informes que hi ha fets hi falten dades” i que estan pendents de “veure les dades de la policia”. Així doncs, assegura que “hi haurà una revisió d’aquests informes, tant el de la Generalitat com el d’IQS”, i que juntament amb “les noves dades que aporti la policia d’estudis i anàlisi de tipus forense i entrevistes que fins ara no han pogut analitzar les companyies” formaran un informe on “tindrem bastant coneixement sobre què va passar”.

Sobre el nou pla estratègic que ha creat l’AEQT, el seu gerent assenyala que volen que “hi hagi estàndards comuns a totes les empreses, i millora continua”. I amb relació a l’estudi de sensors diu que “no serà d’un dia per l’altre” perquè “és nou i no existeix en cap altre polígon” i per tant “s’ha d’estudiar molt bé perquè no és gens senzill”. 

PUBLICITAT