Falta d’anticipació davant unes noves mesures que no acaben de convèncer

Aquest dijous a Carrer Major hem analitzat l’actualitat entorn les noves mesures per frenar la corba de la pandèmia de la covid-19 i hem parlat amb veus diverses.

Pla general del carrer Llovera de Reus, amb poca gent passejant. Foto del 25 d'agost del 2020 (horitzontal).

D’una banda hem parlat amb Francesc Pintado, president de l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la província de Tarragona qui indica que ja esperaven que s’allargarien la mesura de tancament de 15 dies, manifestant la seva queixa per “com es prenen les decisions” i el “poc marge i anticipació de decisions” considerant-lo un desgavell i a la vegada que no hi hagin també mesures compensatòries i ajudes per fer-hi front. En aquest sentit assenyala que “calen decisions més valentes” i reconeix que “estem tips de la mancança de professionalitat i sensibilitat”, lamentant a la vegada que a altres països les coses es facin de millor forma com Alemania. Segons Pintado “si ens carreguem el teixit empresarial que tan costa aconseguir, veurem quan trigarem en recuperar-lo”

Per altra banda hem parlat amb Juan Carlos Feijoo, portaveu del sindicat USTEC·STEs a Tarragona qui indica que “seguim esperant l’arribada de recursos en educació” tenint en compte que “és un servei essencial”. No obstant ha volgut reconèixer la tasca i voluntat dels docents i el personal dels centres que ha estat intensificat davant de grups i centres confinats, reclamant a la vegada més recursos i personal. En aquest sentit lamenta que un 25% d’alumnat es va perdre les classes durant el confinament precisament per la falta de recursos i que amb major previsió per part dels organismes competents, tot hauria anat millor. Feijoo reconeix una visió complicada per endavant i demana que la salut i seguretat sigui prioritària.

Pel que fa a les noves restriccions a l’activitat esportiva, tancada i anul·lada en la seva totalitat, també hem parlat amb Jaume Domingo, president de la Unió de Consells Esportius de Catalunya qui assenyala que són “mesures dolores però previsibles” i assenyala com error no haver treballat per preparar-se per aquesta segona onada que ja es preveia i haver pensat “que aquest any les competicions serien normals”. Per altra banda, indica que aquestes quedaran tocades donat que suposen desplaçaments en el territori català i això no serà possible i sent conscient que “això va per llarg”.

Finalment hem parlat amb Florenci Nieto, president de PIMEC Comerç Tarragona i Província qui assenyala que “tenim el comerç a la UCI” i que han repetit ajudes constantment davant de la greu realitat, tenint en compte el tancament de “més del 34% de comerços i molts no podran tornar a obrir”. Assenyala que des del govern s’han de donar ajudes per al teixit empresarial i recolzar el petit comerç local com per exemple abaixant els impostos o no cobrant l’IBI, com estan fent altres països i no al contrari, perquè “estan perjudicant encara més al comerç de proximitat”. A més Nieto ha manifestat que “és una situació terrible” i ha reconegut una preocupació per “la gran desconeixença de la ciutadania” que aprecien els comerciants en el dia a dia.

PUBLICITAT