En marxa el judici pels atemptats de Barcelona i Cambrils

Aquest dimarts a Carrer Major hem parlat amb Josep Maria Tamarit, catedràtic de Dret Penal de la Universitat Oberta de Catalunya i expert en criminologia, en motiu del judici aquest dimarts a l’Audiència Nacional contra els tres únics integrants vius de la cèl·lula jihadista que hauria realitzat els atemptats de Barcelona i Cambrils, l’agost de fa tres anys, i que van deixar 16 víctimes mortals i més de 140 ferits.

La fiscalia demana per a Mohamed Houli Chemal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza penes de 41, 36 i 8 anys de presó, respectivament, per possessió d’explosius, pertinença a banda armada i conspiració per cometre estralls terroristes. No se’ls acusa, però d’assassinat, ja que se considera que no haurien participat directament en les morts. Un fet que ha estat criticat per l’acusació particular, que representa les víctimes, i que sí que demana penes per assassinat.

En aquest sentit, Tamarit indica que “tothom té dret a saber de què se l’acusa i tenir una defensa concreta” i assenyala que que no deuen haver proves que se’ls incrimini directament i per aquest motiu s’hagi rebaixat a complicitat. No obstant, el catedràtic assenyala que es poden fer modificacions per endavant, però no introduir o acusar-los d’un delicte nou del que ja no s’han presentat proves.

Es tracta d’un judici que, com considera Tamarit, genera un impacte en la ciutadania i es tracta d’un judici diferent respecte el que estem acostumats per la participació de persones víctimes del propi atac. S’espera que la vista oral s’allargui fins al Nadal.

PUBLICITAT