Ekaterina Kàtcheff, coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones al Camp de Tarragona, ha passat aquest dijous pels micròfons de Carrer Major per parlar sobre la Llei 17/2015 d’igualtat efectiva de dones i homes que es va aprovar fa justament cinc anys.
De fet, aprofitant aquesta efemèride, l’Institut Català de les Dones juntament amb l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques Ivàlua han començat aquest mes de gener uns treballs d’avaluació de la norma per mesurar l’impacte social que aquesta ha tingut els primers 5 anys.
En aquest sentit, Kàtcheff assenyala que “permetrà avaluar cada apartat i sector amb els que la llei ha tingut competència”, indicant la seva transversalitat i que “permetrà un extens informe”. Així això no obstant, reconeix que “queda molt per fer”, ja que “les reivindicacions del moviment feminista són moltes i establir mesures transversals en tots els sectors implica molta feina”
Kàtcheff reconeix que “s’ha incrementat la sensibilitat de tots els sectors de la societat cap a aquest tema” i que “hi ha qüestions que fa 8 anys no s’haguessin posat damunt la taula i ara són acceptades i es parlen amb sentit comú”.
No obstant, també lamenta que encara es produeixin desigualtats a nivell salarial, distribucions de rol, mateixes oportunitats, etc. Per aquest motiu considera que “s’ha avançat una mica però no prou” i que “cal una transformació global en la forma de pensar de tots per poder obtenir els fruits” mostrant optimisme en què “arribarem a obtenir la igualtat definitiva”.
Per aconseguir-ho, Kàtcheff no considera que sigui qüestions de lleis que ja són prou ambicioses sinó “seguir treballant per mobilitzar de forma més coordinada tot el teixit social”.