El turisme en plena pandèmia d’aquesta Setmana Santa

Quim Queralt, tècnic de l’Oficina de Turisme de Montblanc i president de l’Associació de Professionals del Turisme de l’Administració Local de Catalunya, ha passat aquest dilluns pels micròfons de Carrer Major per parlar del turisme d’aquesta Setmana Santa en plena pandèmia.

Pla obert de dos turistes prenen el sol a la piscina de l'Hotel Golden Port Salou. Imatge del 13 de setembre del 2020 (Horitzontal).

De fet, el sector turístic europeu dóna per perduda la Setmana Santa i s’aferra a la recuperació de la mobilitat a l’estiu per començar la seva recuperació. Després d’un any amb la mobilitat reduïda al màxim per frenar l’expansió de la COVID-19, el sector turístic, un dels més afectats per la pandèmia i que representa el 10% del PIB europeu, veu amb esperança la possibilitat de reprendre la mobilitat en els pròxims mesos, però avisa que hi haurà empreses que “no sobreviuran” fins a l’estiu per manca de liquiditat.

Per exemple, Salou, l’epicentre turístic de la Costa Daurada, afronta una Setmana Santa fluixa per l’impacte de la pandèmia. Les restriccions vigents impedeixen l’arribada de turistes estrangers i de la resta de l’Estat, i l’obertura de PortAventura, que ha hagut d’ajornar l’inici de temporada fins al 23 d’abril. I a més a més, la majoria de grans hotels estan tancats, i n’hi ha alguns que ja encadenen gairebé un any i mig sense activitat.

Queralt ha explicat que és molt complicat “trobar l’equilibri entre l’economia i la salut” i que aquest any s’ha de donar “valor als espais oberts i a les activitats a l’aire lliure”.

Quant a sacrificar la setmana santa per tenir un bon estiu, Queralt ha assenyalat que “l’any passat vam gaudir d’un ‘relativament’ bon estiu perquè ens vam sacrificar tres mesos de confinament” però que aquest any “la gent no s’està sacrificant” pel que és molt complicat tenir un bon estiu.

També ha fet referència al fet que la informació per part de les administracions i el Govern ha sigut “insuficient i poc clara” perquè s’havia venut que “érem un país desenvolupat econòmicament” i en passar la prova del cotó “hem vist que el país és clarament dèbil”.

Finalment, i posant el punt de mira en el turisme postpandèmia, Queralt ha afegit que “les tendències venien marcades des de feia temps” però la pandèmia “ens ha fet veure altres coses” i la manera de consumir “tindrà molt a veure”.

PUBLICITAT