El moment òptim per extubar un pacient a partir d’un model matemàtic

El doctor Àlex Fabregat, membre del grup de recerca Ecommfit, del Departament d’Enginyeria Mecànica de la URV, ha passat aquest divendres pels micròfons de Carrer Major per parlar-nos sobre un model matemàtic que prediu l’èxit de les extubacions en pacients amb ventilació mecànica intensiva. Els resultats d’aquest treball han estat a càrrec d’un equip investigador de la Universitat Rovira i Virgili, l’Hospital Joan XXIII i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili.

El doctor Fabregat ha explicat que gràcies a “recollir un gran volum de dades de diferents fonts d’informació” han “trobat el punt òptim per saber quan extubar a un pacient”, tenint en compte que no pot ser molt aviat perquè el pacient “pot no estar capacitat” però tampoc molt tard perquè si t’esperes massa “els músculs que s’encarreguen de la respiració s’atrofien”.

Ho han fet ensenyant-li al model matemàtic molts pacients als quals se’ls hi estan fent proves “per saber si es poden extubar” fins que el model “és capaç de determinar la complexa dinàmica que hi ha darrere l’evolució del pacient”.

Fabregat ha assenyalat que el model “té un marge d’error” però que el seu objectiu és “reduir al mínim el percentatge possible dels pacients que un cop desintubats se’ls ha de tornar a connectar”. Així mateix ha assegurat que “en algun moment volem expandir les capacitats del model amb excepcionalitats com la Covid-19”.

PUBLICITAT