“Cal solucionar les mancances dels pacients amb càncer durant la pandèmia”

Aquest dilluns a Carrer Major hem parlat amb Pilar Cort, presidenta de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a Catalunya, que celebra aquest dimarts de forma virtual el primer Congrés de Persones amb Càncer i Família, que s’hauria d’haver celebrat al novembre del passat any, i que s’ha ajornat fins aquesta setmana a causa de la pandèmia.

Cort indica que l’objectiu és “donar la cara amb els pacients i trencar tabús” d’una banda, i per l’altra “ser una aliança amb altres entitats” per tal que l’esdeveniment esdevingui “lliçó de vida i intercanvi d’experiències”. 

Des de l’Associació han detectat que la situació actual “ha suposat unes mancances i problemàtiques” per als pacients de càncer com suspensió de tractaments o intervencions, que “s’han de solucionar” i per tant ha de servir per donar-ne visibilitat i com un reclam necessari a les administracions mitjançant un interlocutor.

Cort indica que s’han reunit amb diversos membres del departament de sanitat i entenen que la situació actual per la pandèmia superi les expectatives i necessitats, però que això no obstant també cal millorar el problema dels malalts per càncer. 

Són 5 autonomies les que participen del Congrés al llarg de la setmana i les persones que s’inscriuen poden participar i fer seguiment de totes elles: https://www.aecc.es/es/congresopersonasconcanceryfamiliares o sense registre al canal youtube de l’associació: https://www.youtube.com/user/aecc 

En relació a l’adaptació al format telemàtic, Cort assegura que “han tingut molta demanda de gent angoixada perquè els havien cancel·lat el tractament durant la pandemia” però per l’Associació “han sigut reptes que s’han sapigut canalitzar telemàticament, donant el 90% de cobertura a través de les xarxes”.

Davant un futur incert, Cort assenyala que “no podem pensar en el futur, el nostre futur és immediat” i reconeix que en situacions desbordades hi ha agraïment per l’ajuda aportada i que és molt necessari “tenir a algú que t’acompanyi i et doni pautes per poder continuar”.

La investigació “és una línia prioritària” i per aquest motiu, indica, “posem veu i reclam a l’administració per tal que es segueixi invertint”. A més cosidera que “ara més que mai” tenint en compte que les fòrmules que fins ara es realitzaven per recaptar fons ara no són possibles del mateix mode.

PUBLICITAT