Analitzem el panorama polític dels resultats del 14F

Ramón Setó, advocat penalista, Josep Maria Arias, periodista, consultor de comunicació i professor de la URV, Jordi Salvat, periodista i consultor de comunicació i Fonxo Blanch, filòleg i membre del Centre d’Estudis d’Altafulla, han passat aquest dilluns pels micròfons de Carrer Major per analitzar els resultats de les eleccions d’aquest diumenge 14F.

Ramón Setó ha valorat les eleccions d’ahir destacant la “capacitat organitzativa de Catalunya per poder muntar aquestes eleccions en plena Covid-19” i que “tot i l’alta abstenció valorar en positiu que s’hagi superat el 50% dels vots per les forces independentistes”. Setó ha dit que “sempre estem amb la forquilla de què la dreta espanyolista no sobrepassa els 20 diputats al Parlament” afegint que aquestes eleccions “hem vist el trasbals de la part dreta de Ciutadans i PP cap a VOX, però aquests ja estaven representats al Parlament”.

Per la seva banda, Josep Maria Arias considera el panorama resultat com “una partida oberta” i “joc d’equilibris ara per formar govern”. Arias ha assenyalat la participació baixa per diversos factors com “la por a la pandèmia, la pluja, la fatiga de la gent, la pèrdua d’emoció…” però reconeix que el que conta “és com els partits interpreten els resultats” i el “clima polític que es pugui generar al Parlament de Catalunya amb els diputats de Vox” que ara entren.

En el cas de Jordi Salvat, ha decidit titular la jornada d’ahir com: “Victòria pírrica del PSC” perquè “no li servirà per governar”. Salvat ha explicat que el triple empat se l’esperava” i que l’entrada de Vox “no m’ha sorprès”. El que sí que l’ha sorprès és la forta davallada de Ciutadans i el PP, que “amb un dels millors candidats s’ha notat que té un partit molt tocat”.

Finalment, Fonxo Blanch, ha dit que “la nit d’ahir va ser la primera vegada que vaig plorar de satisfacció, perquè, tot i l’abstenció, el PSC va ser capaç de sumar molts vots”. A més, ha assenyalat que ara “l’eix del debat és molt clar” i es pregunta “què pot passar a partir d’ara amb aquesta situació tan oberta?”. A més, assenyala que “el pacte d’esquerra indirecte amb els socialistes pot tenir boníssimes conseqüències per l’autogovern, amb millor finançament sense que et fotin amb les competències”.

PUBLICITAT