Informatiu 08/10

L’Agència Catalana de l’Aigua invertirà fins a 28 milions d’euros durant els pròxims anys per fomentar la reutilització d’aigua a Reus i augmentar el cabal ecològic del riu Siurana. Concretament, es contempla la construcció de dues basses per emmagatzemar aiguar regenerada i poder-la utilitzar per al reg. 

Aquesta actuació permetria reduir el transvasament d’aigua del Siurana al pantà de Riudecanyes i resoldre un conflicte que fa anys que s’arrossega. 

Aquesta és la proposta que va presentar l’ACA en la reunió de la Taula del Siurana, que es va celebrar la setmana passada. 

El projecte preveu reaprofitar 1,5 hectòmetres cúbics d’aigua de la depuradora de Reus cada any. Una petita part serviria per mantenir les zones verdes de la ciutat i la resta seria per a la Comunitat de Regants de Riudecanyes. Seria aigua apte per al reg, però no per al consum. 

Les basses que planteja l’ACA es construirien entre les Borges del Camp i Riudecols, una, i entre Reus i les Borges, l’altra. 

L’ACA també ha plantejat una proposta per augmentar el cabal ecològic del Siurana. Aquest variaria en funció del mes i oscil·laria entre els 40 i els 90 litres per segon. De mitjana, això permetria triplicar el cabal actual. 

Tots els actors implicats en la Taula del Siurana estan ara estudiant les propostes i es tornaran a reunir d’aquí a dues setmanes. 

D’entrada, la Plataforma pel Riu Siurana valora positivament l’increment del cabal ecològic plantejat per l’ACA, si bé ho està estudiant detalladament des del punt de vista tècnic.

PUBLICITAT