Informatiu 9 de febrer

La Generalitat ha anunciat aquest dimarts que amplia fins als 8.500 euros l’import de l’ajuda als comerços obligats a tancar durant la tercera onada de la pandèmia. Inicialment, el Departament d’Empresa i Coneixement va obrir una línia d’ajudes de 15 milions d’euros, amb 2.500 euros per als establiments que van haver de tancar entre el 7 i el 24 de gener. 

Amb la pròrroga de les restriccions fins al 7 de febrer, les subvencions es van ampliar fins als 6.000 euros per establiment. Ara, la Generalitat eleva l’ajut fins als 8.500 euros, després que el Procicat allargués el tancament fins al 21 de febrer. Les ajudes van adreçades als establiments comercials de productes no essencials de més de 400 metres quadrats i a les botigues de productes no essencials de centres, galeries i recintes comercials, tancats des del passat 7 de gener per fer front a l’expansió de la covid-19.

La Generalitat també reforça la línia d’ajuts per a restaurants, centres d’estètica i botigues de centres comercials. El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat aquest dimarts l’ampliació de les línies, que ja sumen un import global de 107 MEUR. La primera línia d’ajuts va destinada a la restauració i als centres d’estètica i bellesa. En aquest cas passa a 41 MEUR i cada establiment rebrà un pagament únic de 1.500 euros.

A la segona línia d’ajuts, amb 66 MEUR, els beneficiaris també són restaurants, que rebran un pagament únic de 2.000 euros; els centres d’estètica i bellesa, amb una subvenció de 1.500 euros per establiment, i les botigues de centres comercials, que percebran 3.000 euros. La Generalitat ha completat els pagaments del primer tràmit i el segon pagament es farà al llarg d’aquesta setmana de forma automàtica. Per sectors, un 82% de les ajudes han estat per a bars, restaurants i cafeteries, un 16% per a centres d’estètica i un 2% per a botigues ubicades dins de centres comercials.

La velocitat de propagació de la covid-19 a Catalunya, l’Rt, continua a la baixa i està en 0,84, dues centèsimes menys que fa 24 hores. Segons el darrer balanç de Salut, el risc de rebrot també ha disminuït. Al Camp de Tarragona l’Rt ha baixat 32 punts i es situa en 263. Les comarques del Camp han registrat 95 positius més i el nombre total de casos confirmats per PCR o tests d’antígens ascendeix a 32.983.

L’índex de positivitat de les proves diagnòstiques és del 5,19%. La taxa de confirmats se situa en 142 per cada 100.000 habitants. A la regió també s’han notificat 14 morts més, que s’afegeixen a un total de 985 persones. D’altra banda, segons les darreres dades, hi ha 16.704 persones vacunades de la primera dosi i 9.229 de la segona. El nombre de pacients ingressats ha baixat en 20. En aquests moments hi ha 189 pacients ingressats.

Els sindicats integrants de la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya han convocat una vaga dirigida a tots els professionals de la salut, de l’atenció domiciliària i residències. La data, anunciada aquest matí, serà dimecres 10 de març. Però també han anunciat aturades de 2 hores en tots els torns laborals, cada dilluns a partir del 15 de març. Els sindicats alerten que pateixen una “situació límit” i que la covid-19 ha convertit una situació “precària” en “crítica”. Escoltem a Sandra Montserrat, portaveu de la Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya.

Els convocants són els sindicats USOC, Infermeres de Catalunya, CATAC-CTS-IAC, CGT, COS i PSI Lluitem. Insten els sindicats majoritaris a sumar-se a la iniciativa i també demanen a les persones usuàries del sistema que els donin suport.

I d’altra banda, sanitaris afectats per la covid-19 persistent reclamen que es reconegui com a malaltia invalidant. En un text facilitat als mitjans, els sanitaris demanen a Salut Laboral i a la direcció de l’Institut Català de la Salut que es compleixi el reial decret, aprovat el 2 de febrer, que reconeix la infecció per coronavirus com a malaltia professional en tots els treballadors del sistema de salut. 

Diuen sentir-se desemparats en un sistema sanitari que no els ha protegit i un cop malalts no els cuida. Assenyalen que les mútues laborals posen en dubte que es contagiessin a la feina i lamenten que els exigeixin una traçabilitat del contagi que és difícil de demostrar, ja que en aquell moment no es feien proves PCR de forma sistemàtica. 

Els centres d’ensenyament no reglats reclamen la seva obertura immediata després de les noves restriccions del govern. Acadèmies Unides assenyala que porten en total des de l’inici de la pandèmia 6 mesos sense poder obrir les seves portes.

L’Ajuntament de la Selva del Camp engega un curs d’auxiliar de magatzem adreçat a persones en situació d’atur. El curs, subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya, compta amb 250 hores teoricopràctiques.

PUBLICITAT