Informatiu 8 de juny

Les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) han començat aquest dimarts amb un descens d’alumnes a la demarcació de Tarragona. Enguany s’hi han presentat 3.592 estudiants, 157 menys que al 2020, que fins aquest divendres faran els exàmens de les diferents matèries en la vintena de tribunals que s’han habilitat. 

Igual que l’any passat, la covid-19 ha obligat a prendre mesures extraordinàries, com el distanciament social d’un metre i mig entre els joves, l’obligació de dur la mascareta en tot moment o el gel hidroalcohòlic a les aules, que en aquesta ocasió s’han incrementat fins a les més de 300. La resolució del TSJC que obligava el Govern a facilitar els enunciats en català, castellà i aranès no ha condicionat el desenvolupament de les proves.

El coordinador de les PAU a la Universitat Rovira i Virgili (URV), Antoni Garcia Español, ha indicat que els exàmens han comentat sense contratemps inesperats. L’única incidència, que ja preveien, ha estat l’absència d’alguns alumnes que pateixen la covid-19 i s’han hagut de quedar a casa. Aquests joves està previst que s’examinin la setmana que ve al Tribunal d’Incidències.

La Diputació de Tarragona invertirà més de 7,8 MEUR en la reactivació de la cultura, mig milió més que l’any passat. Serà amb subvencions tant a ens públics, com privats. En concret s’han convocat nou línies diferents d’ajuts. 

Una part important dels recursos, uns 2 milions d’euros, es destinaran als Ajuntaments perquè programin actes culturals, més enllà de la festa major. Cada municipi podrà rebre un màxim de 20 mil euros. També es destinaran 1,2 milions a les entitats culturals i prop d’un milió a les microempreses del sector. A més, s’han establerts subvencions per als centres d’ensenyament i entitats esportives. 

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, explica que la voluntat és reactivar un sector, el cultural, molt tocat per la crisi i que consideren estratègic per a la societat. Actualment, tres de les convocatòries d’ajudes ja han estat aprovades per la Junta de Govern de la Diputació, mentre que la resta s’espera que s’aprovin al llarg del mes de juny. Com a novetat, les ajudes s’hauran de sol·licitar per via electrònica i seran de concurrència competitiva.

La Creu Roja Tarragona comença aquest mes la distribució de 226 mil quilos d’aliments a 18.238 persones en situació de vulnerabilitat de la demarcació.

La partida forma part de la primera fase del Programa d’Ajuda Alimentària, que posa en marxa el ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Es repartiran 23,7 milions de quilos d’aliments arreu de l’Estat, dels quals 11,8 milions els repartirà la Creu Roja.

Els lots inclouen arròs, mongetes cuites, llet, tonyina i conserves infantils de fruita i pollastre, entre altres productes bàsics. A la demarcació, la Creu Roja farà el repartiment a través de dotze assemblees locals i 25 entitats associades. Durant l’últim any, a causa de l’impacte generat per la covid-19, les demandes d’ajuda alimentària a la Creu Roja s’han multiplicat per cinc.

Els Serveis de Joventut de la demarcació de Tarragona organitzen del 14 al 18 de juny la Setmana Jove de l’Habitatge. Es tracta d’un conjunt de xerrades telemàtiques i gratuïtes que volen dotar el jovent de recursos per accedir al lloguer o compra d’un habitatge.

D’aquesta manera, es vol facilitar l’accés a l’habitatge informant-los sobre diferents aspectes importants com per exemple les normatives vigents, els ajuts existents, consells pràctics, models alternatius d’accés a l’habitatge. La iniciativa va a càrrec també de la Direcció General de Joventut de la Generalitat, a través de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil.

En total seran cinc xerrades, una per dia, que parlaran d’el primer contracte de lloguer, que cal fer si busques una habitació, si tens problemes per pagar l’habitatge, també la compra d’un habitatge de segona mà i models alternatius d’accés i tinença d’habitatge. Les xerrades es faran d’11 a 12.30 h en format virtual i les persones interessades hauran d’inscriure’s prèviament.

El Departament de Benestar, Drets Socials i Salut de l’Ajuntament de Cambrils, els Amics de la Gent Gran i l’associació EIMA han organitzat un pla d’accions contra el maltractament de les persones grans. 

La iniciativa, vol donar eines a la ciutadania per prevenir i detectar aquesta problemàtica, conscienciar a les mateixes persones grans i donar-los la informació necessària per gestionar situacions de risc, i fomentar el treball en xarxa en l’àmbit professional. 

La regidora de Benestar, Hélène Arcelin, ha explicat que disposar d’informació per a la prevenció i detecció és clau per fer front a aquesta problemàtica i ha destacat el compromís de l’Ajuntament de Cambrils contra aquesta realitat coneguda però escassament sistematitzada en els àmbits professionals.

Aquest 10 de juny L’Hospitalet de l’Infant acollirà una jornada empresarial dedicada al canvi de model energètic.

L’han organitzat l’Associació d’Empresaris de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i IDETSA, amb la col·laboració de l’Ajuntament del municipi, la Cambra de Comerç de Reus i PIMEC Baix Camp.

I en cultura, el CERAP inaugura l’exposició «Aprenent de la mà d’en Jobacasen».

Una exposició molt especial feta pels alumnes de P5 de l’Escola Cavaller Arnau de Riudoms.

I fins aquí l’informatiu d’avui dimarts 8 de juny.

PUBLICITAT