Informatiu 7 de juliol

El Departament de Salut ha detectat fins a 25 brots de covid-19 en discoteques. En una entrevista a TV3 el conseller de Salut ha explicat que la disseminació del virus s’ha donat a l’oci, tot i que no només en el nocturn. També al carrer i a les cases. Ara la velocitat de transmissió entre els joves està entre 8 i 10. 

El conseller ha avançat que habilitaran punts per fer proves a l’exterior dels centres sanitaris per agilitzar els diagnòstics i descarregar de feina els centres d’atenció primària. En paral·lel, el departament de Salut ha posat en marxa sis autobusos i camions itinerants per apropar la vacunació a segments de població que tenen més dificultats per accedir-hi. El conseller Argimon ha explicat que s’hi administrarà la vacuna Jansen, que és d’una sola dosi. 

El conseller ha alertat que, amb les noves variants, el 70% de la població no serà suficient per assolir la immunitat de grup i que caldrà una vacunació global. Argimon també ha detallat que aquesta cinquena onada té característiques diferents a les anteriors. Afecta a gent més jove, amb simptomatologia lleu, i s’ha estès més entre les classes benestants. En aquests moments, la majoria de pacients ingressats a les UCI són persones d’entre 40 i 69 anys, que no estaven vacunats o que només tenien una dosi. 

Mentrestant, el nombre de contagis es continua enfilant a la demarcació de Tarragona. Avui el departament de Salut ha notificat 562 casos nous al territori, la majoria, una mica més de cinc-cents, concentrats a les comarques del Camp. 

Als hospitals hi ha 40 persones ingressades, una més que ahir. També hi ha un malalt més a les UCI, 14 en total. Una nova jornada no hi ha hagut cap defunció. El risc de rebrot continua disparat. Al Camp de Tarragona ja supera els 950 punts i a les Terres de l’Ebre frega els 400. 

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya ha reclamat aquest dimecres poder dispensar tests d’antígens sense recepta i s’ofereixen per realitzar-los i registrar els resultats des de les farmàcies. 

Per fer això cal una modificació d’un decret de l’Estat. Els farmacèutics ja tenen tests als seus establiments però només els poden dispensar sota prescripció mèdica. El consell ha denunciat que aquests “incomprensible” situació genera “incertesa” en la població, que demana poder accedir a aquests tests, i també “impotència” en el col·lectiu farmacèutic, ja que podrien ser una eina clau per detectar i aïllar casos i descongestionar els Centres d’Atenció Primària.

Els farmacèutics no només volen dispensar els tests, sinó que també s’ofereixen per realitzar-los i registrar els resultats, el que permetria una detecció precoç de la covid-19 a través d’una xarxa molt important d’establiments. Recorden que ja han participat en programes de cribratge de al covid-19 que es van fer fa mesos com a prova pilot però que segueixen esperant un canvi legislatiu per poder actuar.

Una persona ha resultat ferida i una mascota ha mort en l’incendi d’un pis a Reus. 

Els Bombers han rebut l’avís d’un foc en un domicili del carrer Carnisseries Velles a les 11.53 hores. Com a conseqüència de les flames, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès un ferit menys greu i l’ha traslladat a l’Hospital de Reus. S’ha intentat també la reanimació d’un animal de companyia del pis superior a l’afectat, que ha acabat morint. Les flames han cremat una habitació i ha quedat afectat per fum i foc tot el pis. Els Bombers han donat per extingides les flames.

Arrenca a Miami Platja el nou Festival de cinema clàssic.

Entre les pel·lícules escollides hi ha grans clàssics com ET, Forrest Gump o Grease.

PUBLICITAT