Informatiu 27 de gener

La soca britànica de la covid podria ser la predominant “en entre cinc i sis setmanes”, segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Això implicaria que a mitjans de març, aquesta variant suposaria “més del 50%” dels contagis. El cap del Servei de Microbiologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Tomás Pumarola, ha explicat que del que ha passat al Regne Unit es pot concloure que a partir d’una representació d’entre el 10 i el 20% dels contagis, la pujada és “exponencial”. Tot i això, ha descartat que s’hagin de prendre mesures abans d’arribar a aquesta situació i ha apostat per fer un seguiment diari. En aquest sentit, s’incrementarà la seqüenciació per passar de 10 mostres setmanals seqüenciades a entre 200 i 400.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que Catalunya es quedarà sense reserves de la vacuna contra la covid aquesta setmana i 10.000 persones no podran rebre la segona dosis en el termini de 21 dies. Tot i això, ho faran abans d’esgotar el màxim de 42. Catalunya ha rebut 217.000 vacunes, de les quals 200.000 estan administrades i 17.000 es posaran entre aquest dimecres i dijous al matí. Demà es farà la segona tramesa de la setmana, de 30.000 dosis, que s’administraran fins diumenge.

Salut ha notificat aquest dimecres 415 nous positius per covid-19 i cinc defuncions a la demarcació de Tarragona. Xifres que mostren un lleuger increment en el nombre d’ingressos hospitalaris. Als centres sanitaris de la demarcació hi ha 362 persones amb covid-19. Són quatre més que el dimarts. Preocupa especialment la pressió a les UCI, ja que al conjunt de Catalunya ja són més de 700 persones en cures intensives.

Dels nous positius, 286 s’han produït a la regió sanitària del Camp de Tarragona i 129 a les Terres de l’Ebre. Pel que fa al risc de rebrot i la velocitat de reproducció del virus, tornen a augmentar lleugerament al Camp, amb 636 i 0,95 punts respectivament; però disminueixen a l’Ebre, on els indicadors són 857 i 0,91.

L’ús de l’aplicació Radar Covid permet detectar quasi el doble de contactes estrets d’una persona infectada en comparació amb el sistema de rastreig manual. Així ho indica un estudi científic publicat a ‘Nature Communications’, que recull els resultats d’una prova pilot feta a l’illa canària de La Gomera l’estiu passat, entre el 29 de juny i el 22 de juliol. A través d’una campanya de comunicació es va animar a tota la població que arribava a l’illa a descarregar-se l’aplicació. Hi va haver més de 3.000 descàrregues i després de simular infeccions es van aconseguir detectar 6,3 contactes estrets per individu infectat, una xifra que gairebé duplica la mitjana detectada a l’illa amb el rastreig de contactes manual: de 3,5 contactes.

L’anunci del Govern català sobre la possibilitat d’assistir a mítings ha despertat crítiques airades de molt sectors com el cultural i el turístic, que se senten discriminats. A les crítiques també s’hi han sumat col·lectius sanitaris. És el cas del Col·legi d’Infermeres i infermers de Tarragona. 

El col·lectiu entén que cal garantir el dret de participació política perquè és un dret fonamental, però demana que no s’aixequi el confinament municipal per assistir a mítings. En un comunicat, les infermeres tarragonines demanen als partits que facin els actes de campanya de manera telemàtica, per prevenir contagis. El col·legi professional també considera del tot injustificable plantejar que les eleccions es facin ara, quan s’està tan a prop del col·lapse hospitalari. 

Novetats en les tarifes que ofereix l’Àrea d’Esports de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant a les instal·lacions esportives durant aquest any 2021. Estem parlant d’un 10% de descompte en abonaments i Bons 10 en el primer semestre i la matrícula gratuïta.

PUBLICITAT