Informatiu 21 de maig

Pere Aragonès ja és el nou president de la Generalitat. El Parlament l’ha investit per majoria absoluta, tal com estava previst, gràcies als 74 vots a favor d’ERC, Junts per Cat i la CUP. La resta de formacions hi han votat en contra, amb 61 vots en total.

D’aquesta manera, Esquerra recupera la presidència de la Generalitat 80 anys després. 

En un breu discurs després d’haver estat investit, Pere Aragonès ha tingut paraules d’agraïment per Oriol Jonqueras, amb qui va començar la seva trajectòria política fa 17 anys, i pel primer regidor d’ERC després del franquisme de Pineda de Mar, un referent per a ell. 

Aragonès serà el 132è president de la Generalitat, el setè des de la recuperació de la democràcia. Aragonès ha estat escollit en el tercer intent, després de les dues investidures fallides del març. És, però, el president que ha aconseguit més vots a favor en la seva investidura, igualant Pasqual Maragall, que el 2003 també va obtenir 74 vots a favor.

Sobre la vacunació, el Comitè de Bioètica avala que els menors de 60 puguin escollir la segona dosi d’AstraZeneca signant un consentiment

Aquest conclou en un informe que és “èticament i legalment recomanable” que les persones menors de 60 anys vacunades amb AstraZenca puguin rebre una segona dosi de la mateixa vacuna si signen un consentiment. 

Les conclusions de l’informe apunten que les persones que rebutgin un esquema diferent de vacunació, com ara que la segona dosi sigui de Pfizer, hauran de signar un protocol de consentiment informat específic que acrediti tant el rebuig a un esquema de vacunació diferent com que disposen d’informació suficient sobre el risc de trombosi associat a la vacuna d’Oxford. 

L’Ajuntament de Reus ha aprovat aquest divendres la creació d’una operadora d’energia elèctrica que s’integrarà a l’empresa Reus Serveis Municipals.

En la sessió plenària, s’ha donat el vistiplau a la memòria elaborada per la comissió d’estudi municipal. El document especifica que les empreses municipals tenen anys d’experiència en la instal·lació i gestió de plantes solars per a l’autoconsum de les seves dependències i amb excedents injectats a la xarxa per minimitzar la dependència de l’energia de mercat. La memòria recull que era necessari disposar d’un organisme que gestioni la generació d’energia i que la subministri al consistori i als ens que en depenen.

I sense moure’ns de reus, l’Ajuntament ha aprovat en el ple d’aquest divendres el Pla d’Actuació Municipal en Emergència Nuclear (PAMEN) que recull el Pla d’Acció Municipal 2019-2023.

El document té per objecte planificar mesures de protecció, amb l’objectiu d’evitar o, almenys, reduir els efectes adversos de les radiacions ionitzants sobre la població en el cas d’emergència nuclear.

El pla també preveu l’aplicació de les mesures sobre el control d’aliments, aigua i l’estabulació d’animals, així com assegurar el compliment de les funcions d’alertar, informar i donar avisos a la població. A més, estableix altres accions, com ara la col·laboració amb els serveis dels grups operatius o transmetre i registrar les comunicacions durant l’emergència.

L’Albiol acull aquest cap de setmana el seu primer concurs de gossos de treball. 

Un total de 6 pastors d’arreu de Catalunya acudiran al poble del Baix Camp per posar a prova les aptituds dels seus gossos.

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant es promociona un any més a Fitur.

Un certamen que té lloc a Madrid fins el proper 23 de maig.

La Selva del Camp comença a implantar les noves mesures del Pla local de Mobilitat

Es tracta d’un pla pensat per tal d’aconseguir una circulació més segura, amable i sostenible al municipi.

L’escola Abel Ferrater s’adhereix al projecte Inspira, que vol despertar l’interès a les nenes pel món de la ciència

Tot i que el 54’3% del total d’estudiants del sistema universitari espanyol són dones, poc més d’un 25% tenen presència a titulacions tècniques com les enginyeries o l’arquitectura. Conscients d’aquest fet, el centre selvatà ha implantat aquesta iniciativa.

Botarell commemora el dia mundial contra l’LGTBIfòbia amb una exposició. 

Aquesta està creada per diversos estudiants d’art del territori, i amb aquesta volen reivindicar els drets per igual per a totes les persones, indiferentment de la orientació sexo-afectiva.

PUBLICITAT