Informatiu 2 de febrer

El Govern ha assegurat que no està sobre la taula presentar un recurs contra la sentència del TSJC que manté les eleccions per al 14 de febrer. En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit que no es posarà “cap impediment ni incertesa” a la data electoral. “Les eleccions seran el 14-F”, ha insistit. D’altra banda, ha explicat que es permetrà trencar el confinament municipal durant la jornada electoral per anar a votar al col·legi electoral a les persones que es trobin en un municipi diferent d’on estan empadronades. Segons Budó, es tracta de situacions que “no són molt generalitzades” i ha defensat que el dret a vot s’ha de poder garantir. La portaveu del Govern ha explicat que els serveis jurídics estan analitzant el contingut de la sentència després que aquest dilluns el TSJC hagi fet públics els arguments per mantenir les eleccions el 14-F. Tot i que l’executiu català no hi està d’acord, no té intenció de presentar recurs. I és que a pocs dies de les eleccions no vol generar més incertesa sobre la data de les eleccions.

El Govern ha autoritzat transferir 10 milions d’euros del Fons de contingència al Departament d’Empresa per ampliar la línia d’ajuts directes per als comerços obligats a tancar per les restriccions: els dels centres i galeries comercials i els que tenen més de 400 metres quadrats. L’import dels ajuts passarà a ser de 3.750 euros a 6.000, per cobrir la pròrroga del tancament fins al 7 de febrer. Els beneficiaris cobraran directament l’import ampliat. A més, també es farà una transferència de 7 MEUR per ampliar la línia d’ajuts a restauració, centres d’estètica i botigues de centres comercials obligats a tancar el novembre, per pagar als beneficiaris que no havien cobrat per exhauriment del pressupost.

El nombre de contagis ha baixat significativament a la demarcació. A la regió sanitària del Camp de Tarragona, se n’han notificat 158 i a les Terres de l’Ebre 37. Salut també ha informat de cinc noves defuncions en les darreres hores. Pel que fa a ingressats als centres hospitalaris del territori, ara n’hi ha 329, 5 menys que ahir. Les dades epidemiològiques continuen a la baixa tant al Camp, com a l’Ebre i ja hi ha prop de 21 mil vacunats. 

El sector hostaler reclama que es permeti la mobilitat a tot Catalunya i s’ofereix per millorar la xarxa de rastrejadors. Diuen que estan a les últimes. En un comunicat, les diferents associacions hostaleres de Catalunya, entre elles l’Associació Empresaris Hostaleria de la província de Tarragona, han demanat que s’acabi el confinament municipal i que se’ls permeti treballar de forma ininterrompuda fins a les 8 del vespre, amb un aforament del 30% a l’interior i un 100% a les terrasses. 

També sol·liciten que els negocis puguin accedir a les línies de crèdit ICO encara que acumulin deutes i no estiguin al corrent de pagaments amb les administracions. A més, sol·liciten que la regulació dels concursos de creditors s’adaptin a les circumstàncies actuals. D’altra banda, el sector s’ofereix a incrementar la xarxa de rastrejadors per facilitar la gestió de la pandèmia.

L’atur ha continuat creixent aquest mes de gener al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. El mes s’ha tancat amb 1.600 aturats més, el que representa un increment del 2,6% respecte al desembre. Ara al territori hi ha gairebé 62.400 persones sense feina. 

En termes absoluts, són 13.400 més que fa un any, és a dir que l’atur ha pujat un 27% si comparem les dades amb les del gener de 2020. El sector més afectat és el de serveis, que té prop de 45 mil persones aturades. Pel que fa a les contractacions, durant el gener n’hi va haver 183 més que al desembre, un increment que no arriba a l’1%. 

La Policia Local de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant ha imposat, al  darrer cap de setmana una dotzena de denúncies per infraccions COVID-19. La meitat de les denúncies van ser per saltar-se el confinament municipal i el toc de queda.

I en cultura, les Borges del Camp tiren endavant amb la celebració del Carnaval. Tot i la pandèmia, han convidat a veïns i veïnes a enviar fotos i vídeos disfressats i ballant per a participar en el concurs de disfresses confinat.

PUBLICITAT