Informatiu 17 de febrer

El TSJC manté les restriccions a bars i restaurants tot i la petició de les patronals del sector. El tribunal ha rebutjat, amb dos vots particulars, les mesures cautelars que demanaven els restauradors per posar fi a les restriccions d’horaris i aforament, decretades pel Govern català. A més, manté el tancament dels salons de joc, bingos i casinos. El recurs el van presentar diverses organitzacions com la Fecasarm, la Federació d’Hostaleria de Lleida o el Gremi Català de Bingos, entre altres.

El tribunal considera que els recurrents no van aportar dades que desmentissin els informes sanitaris del Govern. A més, considera que actualment hi ha riscos afegits com la nova variant britànica o les eleccions al Parlament, que poden incrementar el número de casos de covid-19. Per això, els magistrats considerarien “imprudent” relaxar les mesures restrictives. Els dos vots particulars al·leguen que no hi ha termini previst de finalització de les mesures i que les dades epidemiològiques han millorat des que es van decidir les restriccions. 

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha anunciat que el 32% dels casos de coronavirus a Catalunya són de la variant britànica. Argimon ha detallat que es calculava que cap a mitjans del mes de març aquest tipus de variant ja seria majoritària i ha dit que probablement les previsions s’avancin i acabi sent predominant abans d’aquesta data. A més, ha apuntat que la variant britànica està tenint especial incidència a Osona, on representa el 78% de casos. D’altra banda, ha alertat que la corba de contagis s’està aplanant a un ritme més lent del previst tot i no haver-hi hagut una relaxació de mesures substancial. “No és una bona notícia”, ha advertit, i ha afegit que podria tenir relació amb la incidència de les noves variants.

El Departament de Salut sospita que la variant brasilera de la covid-19 ja ha arribat a Catalunya. El Banc de Sang i Teixits va comunicar aquest dimarts que ha detectat una seqüenciació parcial de dos casos de variant brasilera, corresponent a un grup d’amics i familiars de sis persones. De moment les mostres no estan 100% seqüenciades, però la part analitzada fins ara té totes les mutacions. El cap de setmana es podria confirmar, però els microbiòlegs n’estan completament convençuts. A més, també s’han detectat un cas de variant sud-africana, i un segon, relacionat amb el primer que quasi segur que també és d’aquesta soca.

El Departament de Salut ha comunicat aquest dimecres nou noves defuncions i 98 nous casos de Covid-19 a la demarcació de Tarragona. La pressió hospitalària als centres sanitaris continua baixant, amb 194 ingressats, 23 menys que ahir; i les UCI reben 71 persones greus per coronavirus, un menys que dimarts.

Tant al Camp de Tarragona com a les Terres de l’Ebre el risc de rebrot continua descendint, amb 163 punts al Camp i 112 a l’Ebre. L’Rt és de 0’74 i 0’57 respectivament. Des del mes de març ja són gairebé 44.400 els casos positius i 1.189 morts per Covid-19 a la demarcació.

L’Ajuntament de Reus ha anunciat que invertirà 1,17 milions d’euros fins 2023 per construir 30 quilòmetres de carril bici a la ciutat. El desplegament del Pla Específic de la Bicicleta, dins del Pla d’Acció Municipal Reus 2019-2023, preveu impulsar una “xarxa àmplia, segura i útil” perquè la ciutadania substitueixi el vehicle privat per mitjans de transport com la bicicleta, més saludables i ambientalment respectuosos. El consistori hi destinarà 442.000 euros, així com 522.000 del Pla d’Acció Municipal de la Diputació de Tarragona i 210.000 de projectes compartits amb la Generalitat. 

La Biblioteca Municipal de Botarell arrenca un nou servei de prèstec a domicili. El repartiment es realitza un dia a la setmana i es pot demanar qualsevol llibre o revista que el veí o veïna desitgi i que la Biblioteca disposi.

Els 9 municipis afectats pel desmantellament de l’antiga via del tren i la Diputació de Tarragona, impulsaran un projecte per reconvertir aquest tram en un gran connector amb una via verda i un traçat en el que hi puguin circular vehicles amb prioritat semafòrica. Entre aquests municipis es troba, Tarragona, Reus, Cambrils, Vila-seca, Salou, Vinyols, Mont-roig i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

PUBLICITAT