Informatiu 1 de juliol

L’entitat ecologista GEPEC-EdC ha presentat 116 documents d’abast per aturar projectes d’energia renovable al conjunt de Catalunya. 

Del total d’informes, 88 fan referència a projectes de centrals eòliques i 28 a centrals fotovoltaiques. Segons l’entitat, les propostes plantejades principalment al Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i al sud de la demarcació de Lleida “destrueixen la biodiversitat, el paisatge i el futur del territori”. GEPEC-EdC insisteix que part de les centrals eòliques i fotovoltaiques es plantegen en zones protegides, on hi ha espècies en perill d’extinció com l’àliga cuabarrada. També recorden l’interès paisatgístic dels espais on es contemplen projectes d’energia verda.

Davant d’aquesta situació, els ecologistes reclamen la derogació del decret 16/2019 i la moratòria dels projectes “clarament insostenibles”. A la vegada, exigeixen una millora de la planificació energètica al conjunt del país.

El nombre de contagis de covid-19 segueix una tendència exponencial a l’alça. 

Al conjunt de Catalunya, el departament de Salut ha notificat més de 5 mil casos i a la demarcació de Tarragona gairebé 280. Són xifres que fa setmanes que no es veien i que anticipen una nova onada de la pandèmia. 

Ara bé, de moment l’explosió de nous contagis no s’està notant als hospitals, on la situació es manté força estable. A la demarcació de Tarragona hi ha 30 malalts de covid ingressats, els mateixos que el dia anterior. A les UCI, fins i tot, la situació millora una mica. Hi ha tretze pacients, dos menys que en el darrer balanç. 

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet aquest dijous una crida a la responsabilitat de tota aquella gent que encara no s’ha vacunat per frenar un increment “preocupant” dels contagis en els últims dies, especialment entre els més joves.

Tot i que no s’està registrant un increment d’hospitalitzacions, Aragonès ha recordat que si els nous contagiats, tot i tenir símptomes lleus, acudeixen a l’atenció primària per ser tractats obligaran a derivar-hi personal i recursos que actualment el Govern està concentrant a la campanya de vacunació. En aquest sentit, el cap de l’executiu català ha demanat a tothom que estigui en la franja d’edat que demani cita i es vacuni per “protegir-se a ell mateix i al seu entorn”.

L’Ajuntament de Reus ha publicat al perfil del contractant la licitació del contracte d’obres per a la construcció del futur parc del lliscament, a la zona oest de la ciutat. 

El contracte surt amb un pressupost de licitació de poc més d’un milió d’euros, i un termini d’execució de 10 mesos. Les obres comportaran la creació d’un parc esportiu urbà i la recuperació del paisatge i els valors ecològics i naturals.

El parc esportiu inclourà les noves instal·lacions per a la pràctica d’esports de lliscament, així com noves pistes de petanca i elements de calistènia. La zona verda de l’entorn preveu la naturalització i la creació de noves zones d’estada entre el barranc dels Capellans i el carrer de Ginesta. El projecte contempla de reflexió sobre l’encaix del parc en el seu entorn urbà i natural immediat, així com l’encaix en el projecte de la V Verda.

L’Ajuntament de Vinyols i els Arcs impulsa la campanya “Menja’t Vinyols i els Arcs!”.

Funcionarà de manera similar a la que van posar en marxa al gener, però en aquesta ocasió destinada a promocionar als bars i restaurants del municipi.

En cultura, noves visites guiades al patrimoni de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, de l’1 de juliol al 12 de setembre.

Com a novetat, es reprendran les visites nocturnes a l’Hospital del Coll de Balaguer amb tast de vins i també s’estrenarà un passeig per l’entorn de l’antiga via del tren.

I fins aquí l’informatiu d’avui dimecres 1 de juliol.

PUBLICITAT