Aquest dilluns a Carrer Major hem obert el programa analitzant i tractant aquest tema amb Ramon Setó, advocat penalista; Fonxo Blanch, filòleg i membre del Centre d’Estudis d’Altafulla; Eusebi Campdepadrós, diputat de Junts Per Catalunya i Secretari primer de la Mesa del Parlament; i Rosa Maria Codines, presidenta d’Òmnium Cultural del Tarragonès.
Ramon Setó admet que era una “notícia esperada i rumorejada” i que sorprèn que hi hagi una vista el dia 17 i ja hi hagi fonamentació amb centenars de planes redactades, segons considera, “segurament amb anterioritat”. En aquest sentit lamenta que “la judicatura de Madrid manipula i enderroca un president de la Generalitat” considerant que “és un menyspreu absolut cap a les institucions catalanes i la sobirania del poble català”.
Foxo Blanch assenyala d“antidemocràtica” la justícia espanyola davant aquest i altres fets que s’han anat succeint i ho titlla d’”inhabilitació provocada”.
“El que voten els catalans no val per res”
Per la seva part, Eusebi Campdepadrós, indica que la notícia l’ha encaixat malament donat que la sentència era esperada quan no hauria de ser així i que “és l’últim episodi del que s’ha viscut al Parlament, i que demostra que el que voten els catalans no val per res”, considerant que “és el colofó de la repressió de l’Estat”. Segons Campdepadrós aquest fet pot produir “un reactivament del moviment independentista, sempre pacífic i democràtic”, i que aixi ho espera. Sobre el seu paper al partit, Campdepadrós indica que en el moment que Junts per Catalunya obri procés a eleccions tocarà pronunciar-se però no és ara el moment”.
Finalment Rosa Maria Codines ha mostrat el seu rebuig proposant que aquesta tarda tothom qui vulgui s’hi podrà apropar a la seu d‘Omnium per adquirir pancartes i omplir els balcons, i d’altra banda la manifestació de les 19h per mostrar el rebuig a una “sentencia infame” que s’esperava. Codines considera que “és molt greu manipular la voluntat de les urnes” i que “estem en una democràcia que no ho és”.