Ordenen que s’aturi l’activitat de tres de les cinc pedreres de Vilanova d’Escornalbou per manca de llicència

L’Ajuntament de Vilanova d’Escornalbou ha ordenat a tres de les cinc pedreres del municipi que aturin de manera cautelar la seva activitat per manca de llicència urbanística. El consistori ho fa un mes i mig després d’exigir-los que presentessin el projecte d’actuació específica per “actualitzar” i “ratificar” que s’està actuant correctament, segons ha detallat l’alcalde Xavier Garcia.

Tot i que, actualment, cap de les cinc companyies compta amb aquest permís, el batlle ha afirmat que n’hi ha dues -Pandols i Hernández-Castillo- que ja han presentat els projectes i que s’estan analitzant. Una notícia que celebren els veïns, els quals alerten que les detonacions estan posant en risc un jaciment arqueològic i el paratge que va inspirar Gaudí.

Pandols, Hernández-Castillo, Excavacions Mont-roig, Vivanco Hernández i Àrids Mallafré són les cinc empreses extractives que operen al municipi de Vilanova d’Escornalbou des de fa 20 i 30 anys. En els seus inicis, totes elles comptaven amb les dues llicències obligatòries de l’època: la d’activitat minera, atorgada pel govern espanyol, i la d’impacte mediambiental, tramitada per la Generalitat. A partir del 2014, i segons ha detallat Garcia a l’ACN, es va afegir la llicència urbanística amb la voluntat “d’anar actualitzant aquestes activitats tan antigues i que treballaven amb unes llicències de temps passats”.

Per aconseguir-la, les empreses havien de presentar un projecte d’actuació específica, que seria validat per tots els organismes implicats, com són l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), els Departaments de Cultura, Medi Ambient, Mines, entre altres. Un document que l’equip de govern ja va exigir al conjunt d’empreses el 2016, coincidint amb l’elaboració del POUM. 

PUBLICITAT