Impulsen un mosaic agroforestal a les muntanyes de Prades per potenciar la resiliència ambiental i la silvopastura

La Diputació de Tarragona impulsarà la creació d’un mosaic agroforestal a les muntanyes de Prades amb el doble objectiu de potenciar la resiliència ambiental i la silvopastura. El projecte ‘Rumiar’ començarà amb 319 hectàrees forestals de vuit municipis (Mont-ral, Montblanc, Vilaplana, Cornudella del Montsant, Alcover, Capafonts, Alforja i la Riba), malgrat que la voluntat és ampliar-lo fins a 22 localitats.

A la zona hi ha onze ramats que podrien adherir-se al projecte, que també vol atreure nous pastors. A més, la iniciativa preveu formar vuit peons forestals, així com promoure la bioeconomia local. El projecte, amb un pressupost de 2,1 MEUR provinents majoritàriament dels fons europeus, es desenvoluparà per complet en dos anys.

El mosaic agroforestal que es planteja a les muntanyes de Prades preveu millorar la gestió forestal de la zona per frenar els efectes dels grans incendis en boscos, alhora que busca impulsar l’activitat econòmica a partir dels recursos forestals. L’espai s’ha delimitat estratègicament de la mà del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a més dels Bombers de la Generalitat. D’aquesta manera, el projecte ‘Rumiar’ calcula tenir un impacte en 37.000 hectàrees corresponents a 22 municipis de les comarques del Priorat, Baix Camp, la Conca de Barberà i l’Alt Camp. 

De moment, ja s’han identificat i caracteritzat les àrees de risc d’incendi forestal on es durà a terme el projecte i s’han comptabilitzat fins a onze explotacions ramaderes que podrien beneficiar-se de l’ecosistema econòmic i empresarial que la Diputació de Tarragona preveu crear arran de ‘Rumiar’.

PUBLICITAT