Foro Nuclear diu que l’energia nuclear a Catalunya és “més que fonamental” i veu “òbvia” la seva continuïtat

L’energia nuclear torna a situar-se al centre del debat energètic a Catalunya. El president de Foro Nuclear, Ignacio Araluce, ha defensat la necessitat de mantenir en funcionament les centrals catalanes més enllà de les dates de tancament previstes, assegurant que la seva continuïtat és “òbvia” davant el pes que tenen en la generació elèctrica del país.

Amb un 60% de l’energia produïda provinent de fonts nuclears i un dèficit creixent entre producció i consum, Araluce adverteix que substituir-les a curt termini amb renovables és “impossible”. En qualsevol cas, pel president de Foro Nuclear la situació “ideal” és que es prengués una decisió sobre un eventual allargament de la vida de les nuclears al llarg d’aquest any, a poder ser a l’estiu o principis de tardor ja que el primer tancament està previst per l’1 de novembre del 2027 (Almaraz I). En total, a l’Estat hi ha set unitats, de les quals tres es troben a Catalunya. Es tracta d’Ascó I, que ara mateix té previst la finalització de la seva vida útil el 2 d’octubre del 2030; Ascó II (2032) i Vandellós II (2035).

A més, Foro Nuclear denuncia una pressió fiscal “desproporcionada”, especialment a Catalunya, on els tributs autonòmics són dels més alts de l’Estat. Les empreses propietàries –com Endesa o Iberdrola– podrien formalitzar aviat una petició per allargar la vida útil de les centrals. La decisió, que s’espera per aquest any, marcarà el futur energètic de Catalunya i el paper del territori en aquest.

PUBLICITAT