La Direcció General de Turisme i l’Institut Català de Finances (ICF) han activat una línia de préstecs bonificats de 40 milions d’euros per finançar la modernització d’establiments turístics. Els diners han de servir per finançar obres i reformes en hotels, càmpings, cases rurals o altres establiments en accessibilitat, ampliació d’instal·lacions, millores en l’eficiència energètica o en la gestió de l’aigua. Els préstecs poden ser d’entre 60.000 i 4 milions d’euros, i és possible finançar el 100% de les actuacions. El termini màxim de retorn és de 10 anys, amb una carència de fins a 2. Els crèdits tindran un interès d’Euríbor a 12 mesos amb un diferencial del 2% que la Direcció General de Turisme bonificarà.
Així, Turisme aportarà a la iniciativa 5,6 milions d’euros per bonificar el 2% del tipus d’interès dels préstecs. Els diners surten de la recaptació de l’impost sobre estades en establiments turístics.
Els establiments que vulguin optar als préstecs han d’estar al Registre de Turisme de Catalunya, tenir la seu operativa aquí i una antiguitat mínima de 2 anys.
“Sabem que des del sector turístic ja fa temps que s’està fent bé la feina en gestió hídrica, però ara cal anar un pas més enllà. A més de conscienciar els clients, és necessari fer un esforç per incrementar, encara més, l’aplicació de mesures de reducció i reutilització de l’aigua”, ha apuntat la directora general de Turisme, Marta Domènech.
Per la seva banda, la consellera delegada de l’ICF, Vanessa Servera, ha indicat que com a banca pública estan “compromesos amb el desenvolupament sostenible” i prioritzen el finançament de projectes “que generin valor afegit i que apostin per la sostenibilitat”.
Les actuacions finançades de l’àmbit de la gestió de l’aigua poden incloure la instal·lació de reguladors de cabdal, aixetes temporitzades i revestiments impermeables, i la posada en marxa de sistemes d’aprofitament de l’aigua de pluja i circuits de reutilització amb tractament de clor per a piscines i llacs ornamentals.