Reus dona veu a les famílies en dol per una mort gestacional o perinatal

L’Ajuntament de Reus, a través dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp; amb el col·lectiu Dol d’Estels; l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i la delegació territorial de Tarragona del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya impulsa un nou projecte per donar veu i suport a les famílies en dol per una mort gestacional o perinatal.

En el context del 150è aniversari del Cementiri General de Reus s’està impulsant la creació d’un espai de memòria col·lectiva al recinte funerari, un llibre de registre dels nadons a l’Arxiu Municipal i un servei d’informació i acompanyament a les famílies que han sofert la pèrdua d’un fill durant l’embaràs, el part o al poc temps de néixer.

Un dol molts cops silenciat i menystingut a causa del desconeixement social d’aquesta realitat, fruit del tabú que encara s’arrossega a la nostra societat, i que provoca conseqüències en el comportament, comentaris i reaccions que molt sovint afecten negativament a les mares i pares que passen per aquesta experiència dolorosa.

Des dels Serveis Funeraris Reus i Baix Camp, amb el col·lectiu Dol d’Estels, l’entitat que acull part de les famílies en dol per una mort gestacional o perinatal a la província de Tarragona, l’Hospital Sant Joan i membres del Col·legi Oficial de Psicologia es va realitzar un treball de reflexió col·lectiva al voltant de les necessitats de reconeixement i acompanyament d’aquestes mares i pares.

D’aquesta manera, s’ha previst la creació d’un espai de memòria col·lectiva al cementiri de la ciutat. També es crearà un llibre de memòria a l’Arxiu Municipal on les famílies podran enregistrar aquests infants, que no poden constar al Registre Civil, i donar-los un reconeixement.  

A l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus s’establirà un servei d’informació i/o acompanyament en tot el procés, des del moment en que s’informa una família fins el naixement-mort de l’infant, tant des de la vessant dels professionals de la psicologia com del procés de comiat i gestió del dol.

A més a més, el projecte vol que des de Reus es reconegui i es parli del dol gestacional i perinatal, donant visibilitat a nivell social a aquest realitat. Tot plegat, per facilitar l’estructura participativa per donar veu a les famílies que travessen el dol per la pèrdua del seu nadó, siguin quines siguin les setmanes d’embaràs.

PUBLICITAT