PSC i Ara Reus anuncien un pacte de govern i s’obren a ampliar-ho

El PSC i Ara Reus han arribat a un acord per governar l’Ajuntament de Reus en els pròxims quatre anys. Ambdues formacions han anunciat el pacte aquest dijous i han assegurat que l’entesa ha estat “fàcil” perquè comparteixen model de ciutat i punts del programa electoral. També han avançat que tenen pràcticament enllestit el cartipàs municipal, tot i que no han decidit qui ocuparà les regidories. La guanyadora de les eleccions de 28-M, la socialista Sandra Guaita, ha afirmat que les sumes d’altres formacions són possibles, però ha dit que un govern alternatiu de la CUP, PP, Junts i ERC seria “surrealista” i “il·lògic”. “Continuarem treballant fins al 17 de juny, i més enllà, per un acord més ampli, per un govern estable”, ha remarcat Guaita.

L’alcaldable socialista ha detallat que els dos partits tenien la “voluntat inequívoca” des del primer dia d’arribar acords. Així, després de diverses reunions, aquest dijous a la tarda han assolit l’entesa. “Estem contents perquè la voluntat era començar a treballar de valent per a la ciutat, per la nova ciutat de futur que volem”, ha expressat Guaita en la roda de premsa feta aquest vespre a la plaça Mercadal, just davant de l’Ajuntament.

Segons el cap de llista d’Ara Reus, Daniel Rubio, ambdues formacions ja han definit el 80-90% del cartipàs municipal. Tot i això, no han avançat com es repartiran les regidories ni quines persones les ocuparan. Rubio ha explicat que comparteixen punts del programa electoral i que han posat les persones al centre de les seves polítiques. “Sabem que a l’àrea d’habitatge hi tenim un repte, amb això hem coincidit, també hem prioritzat en seguretat”, ha detallat. “Hi ha una candidata que va guanyar àmpliament les eleccions, som una formació que sempre busca la governabilitat i posar-nos d’acord ha estat molt fàcil, posant Reus per davant d’altres qüestions”, ha dit.

El PSC ha estat la força més votada d’aquestes eleccions. Ha aconseguit 8.641 vots i vuit regidors, dos més respecte als comicis de 2019. En el cas d’Ara-Pacte Local, que ha format part de l’equip de govern d’aquest mandat, ha mantingut els dos regidors. Tot i l’acord assolit amb la formació municipalista, els socialistes han afirmat que continuaran cercant un pacte més ampli amb la resta de formacions, a excepció de Vox, que va entrar per primera vegada al consistori amb tres regidors. “En cadascuna de les formacions tenim punts d’acord i, per tant, busquem allò que ens uneix i no allò que ens separa per tal de trobar un acord més ampli”, ha assenyalat.

Per això, l’alcaldable socialista ha subratllat que fins i tot després del 17 de juny, quan està prevista la constitució dels ajuntaments i la investidura dels batlles, continuaran les negociacions per assolir un “govern estable”. “La ciutadania és el que ha reclamat en aquests comicis, de manera contundent, que hi hagi un canvi, però la ciutadania vol una estabilitat del govern per tal que donem resposta a les seves necessitats”, ha expressat.

Preguntada sobre la possibilitat d’un govern alternatiu als dels socialistes i d’Ara Reus, Guaita ha reconegut que “numèricament” les sumes són possibles, ja que Junts i ERC han aconseguit cinc regidors, i el PP i la CUP dos escons cadascun. Amb tot, ha asseverat que són “sumes totalment il·lògiques”. “Des del nostre punt de vista, buscar determinats acords no té cap mena de sentit, ens semblaria molt surrealista; nosaltres venim a donar una resposta realista i contundent a les necessitats ciutadanes i és el que va demanar la ciutadania diumenge”, ha reblat.

En aquest sentit, ha considerat que els resultats electorals són “contundents”. I ha avisat: “Nosaltres i Ara Reus vam créixer en vots, altres forces van decréixer contundentment en vots, aquests haurien de fer una reflexió del que ens va traslladar la ciutadania i pensar quin hauria de ser el seu paper en el pròxim govern municipal”, ha tancat la socialista. Per la seva banda, Rubio ha opinat que la ciutat necessita estabilitat i que un possible pacte amb PP i la CUP “no és convenient”. “No podem deixar que passin els dies i que aquestes hipòtesis agafin volada”, ha justificat davant l’entesa amb els socialistes.

PUBLICITAT