L’Ajuntament de Reus ha aprovat el “Projecte d’implantació d’una zona de baixes emissions i el sistema de mesurament i control del compliment d’objectius”, el document tècnic que defineix les actuacions, subministraments i inversions necessàries per a la implantació de la futura Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Reus.
Amb l’aprovació del projecte, l’Ajuntament de Reus avança en el compliment de la Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica, de l’establiment de zones de baixes emissions, d’acord als plans de mobilitat urbana sostenible d’obligat compliment pels municipis de més de 50.000 habitants.
La implantació i desplegament del projecte compta amb finançament Next Generation de la Unió Europea, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d’acord amb la convocatòria del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; així com amb un dels ajuts als ens locals per a actuacions de disseny i implantació de Zones de Baixes Emissions del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Aquest projecte forma part del projecte global d’implantació de la ZBE, que en compliment del RD 1052/2022 caldrà definir i establir d’acord amb l’Ordenança de Mobilitat Sostenible i altres instruments (incloses accions de participació ciutadana), i en coordinació amb l’ATM i altres municipis del Camp de Tarragona.
El projecte tècnic
El projecte ara aprovat correspon a la instal·lació dels elements físics i de les eines tecnològiques necessàries per a la implantació de la zona de baixes emissions. El contracte de subministrament i instal·lació sortirà a licitació pública amb un pressupost de 846.993,93 euros (IVA inclòs) una vegada el projecte s’hagi exposat al públic per un termini de 30 dies.
El projecte aprovat inclou:
- Control i monitorització dels diferents accessos a la zona de baixes emissions mitjançant càmeres lectores de matrícula i de visualització avançada amb analítica de dades que incorporen intel·ligència artificial.
- Senyalització mitjançant panells fixos, així com panells digitals informatius dinàmics interactius.
- Càmeres de seguiment de l’estat del trànsit en els principals accessos i rotondes d’entrada a la ciutat
- Canalització de telecomunicacions i xarxa de fibra òptica municipal per connectar tots els equipaments en alta velocitat i baixa latència.
- Una xarxa de sensors de qualitat d’aire i soroll connectats a través de 4G o d’una xarxa LoRaWan pròpia que es desplegarà per aquest projecte.
- Una plataforma de gestió per analitzar i fer un seguiment de les dades obtingudes de tots els equips en relació a la mobilitat i l’assoliment d’objectius de salut i mediambientals.